Hoe bereken je toeslagen? 3 mogelijke manieren.

Hoe bereken je toeslagen?Hoe bereken je toeslagen? In Nederland mogen we van geluk spreken met het sociale vangnet dat we hebben.

Mocht je door bepaalde omstandigheden in de problemen komen, zijn er meerdere instanties in Nederland welke je kunnen helpen. Ook de overheid neemt hier een leidende rol in.

Alle toeslagen worden namelijk door de overheid beschikbaar gesteld en zijn bestemd voor mensen die deze toeslagen echt nodig hebben.

Dat is dan ook de hoofdreden waarom de overheid strikte voorwaarden aan de toeslagen stelt. Zonder deze strikte voorwaarden zou elke Nederlander gebruik kunnen maken van de toeslagen.

Als dat gebeurt, is het hele effect van de toeslagen uiteraard weg.

Door de voorwaarden zijn de toeslagen dus voor een select gezelschap beschikbaar. Maar, hoe kan je deze toeslagen aanvragen?

En nog belangrijker: hoe weet je of je in aanmerking komt voor één van de toeslagen? Hiervoor heb je enkele mogelijkheden.

In dit artikel bespreken wij 3 mogelijke manieren waarop je de toeslagen kunt berekenen.

Met deze manieren is het relatief simpel en laagdrempelig om er achter te komen of je recht op de toeslagen hebt. Bovendien krijg je, in de meeste gevallen, ook direct te horen hoe hoog de maandelijkse toeslag gaat worden.

 

>> Bereken Hier Jouw Toeslagen!

 

Mogelijkheid 1: via ‘Mijn Toeslagen’

Elke Nederlander heeft de mogelijkheid om in te loggen op de website van de Belastingdienst. Je komt hierbij in een gepersonaliseerd menu, waarvoor je eerst met je DigiD in dient te loggen.

Dit menu is strikt persoonlijk: geef daarom nooit je DigiD inloggegevens aan een ander. Als je op de website van de Belastingdienst inlogt, kan je op het menu-item ‘Mijn Toeslagen’ klikken.

In dit menu-item staan alle toeslagen die je de afgelopen 5 jaar hebt ontvangen. Bovendien is dit de aangewezen plek om te berekenen of je recht op één van de toeslagen hebt.

Hoe je dit doet? Door simpelweg alle gevraagde gegevens naar waarheid in te vullen.

De Belastingdienst vraagt hierbij onder andere naar je inkomen, naar het vermogen en eventueel naar gegevens van medebewoners/fiscale partners.

De exacte gegevens hangen logischerwijs af van het soort toeslag waarvoor je een berekening wenst te maken.

Een voordeel van deze methode is dat de website van de Belastingdienst direct aangeeft of je recht hebt op de toeslag. Als dat het geval is, wordt ook direct getoond hoe hoog de maandelijkse toeslag in dat geval is.

Overigens is het ook goed om te weten dat je veranderingen tijdig aan de Belastingdienst door moet geven.

We hebben het hierbij onder andere over veranderingen in je loon of een flinke schenking waardoor je vermogen (fors) omhoog gaat.

Dergelijke veranderingen kunnen er namelijk voor zorgen dat je geen recht meer op de toeslagen hebt.

Ook deze veranderingen dien je via je Mijn Toeslagen account aan de Belastingdienst door te geven. Dit Mijn Toeslagen account is dus te vinden via de website van Belastingdienst.

Als je op Google ‘Mijn Toeslagen’ intypt, kom je ook op de juiste pagina uit. Vervolgens dien je met je DigiD in te loggen en de benoemde stappen op te volgen.

Mogelijkheid 2: via een andere website

Het is echter niet altijd noodzakelijk om de berekening via de website van de Belastingdienst uit te voeren.

Er zijn op het internet namelijk meerdere websites/initiatieven te vinden waarmee je de toeslagen kunt berekenen.

Dergelijke websites gebruiken simpelweg dezelfde voorwaarden als dat de Belastingdienst doet.

In de praktijk blijkt dat deze mogelijkheid enkele voor- en nadelen ten opzichte van mogelijkheid nummer 1 heeft.

Het is dus volledig aan jou om te bepalen welke mogelijkheid jij prettiger vindt. Een voordeel is bijvoorbeeld dat sommige websites sneller en gemakkelijker werken.

Daarentegen is het zo dat je twee keer alle gegevens in moet vullen. Je vult namelijk op deze website de gegevens in, waarna je vervolgens een uitsluitsel krijgt.

Als je de toeslag dan daadwerkelijk aan wilt vragen, moet je alle gegevens nogmaals invullen. De Belastingdienst is tenslotte de partij die deze gegevens écht nodig heeft.

Bepaal derhalve voor jezelf of je dit een prettige manier vindt. Als je op zoek naar dergelijke websites bent, kan je het beste even op Google naar bijvoorbeeld ‘toeslagen berekenen’ zoeken.

Hoe bereken je toeslagen?

Mogelijkheid 3: via de Belastingtelefoon

Niet iedereen heeft altijd de beschikking over een snelle internetverbinding. Ook is het niet voor iedereen duidelijk wat er met bepaalde gegevens op de website nou exact bedoeld wordt.

Voor hen heeft de Belastingdienst nog een andere mogelijkheid. Je kunt namelijk ook altijd contact opnemen met de Belastingdienst via de telefoon.

De medewerker van de Belastingdienst kan je vervolgens helpen en aangeven of je wel of geen recht op de toeslag hebt.

Deze methode heeft echter wel enkele nadelen. Zo kan het behoorlijk lang duren voordat je iemand van de Belastingdienst telefonisch kunt spreken.

Dit heeft grotendeels te maken met de drukte en de onderbezetting bij de Belastingdienst. Soms dien je dus enig geduld te hebben.

Daarnaast is het ook niet de snelste manier, aangezien de medewerker ook al jouw gegevens in dient te vullen. Qua snelheid is daarom de eerste mogelijkheid absoluut de snelste manier.

De gestelde voorwaarden

Zoals we reeds zeiden, heeft de overheid bepaalde voorwaarden in het leven geroepen. Deze voorwaarden dienen als strikte grenzen en bepalen dus of jij wel of geen recht op de toeslag(en) hebt.

Deze voorwaarden hebben onder andere betrekking op je inkomen en je vermogen. Volgens de overheid is het namelijk zo dat je de toeslagen niet nodig hebt, als je een bepaald inkomen/vermogen hebt.

Bij het berekenen van de toeslagen spelen deze voorwaarden dan ook de hoofdrol. Hierbij willen we graag nog één advies geven: geef deze gegevens naar eerlijkheid en geweten op.

Mocht je hier mee proberen te frauderen, komt de Belastingdienst daar vanzelf achter. In dat geval dien je alles terug te betalen en loop je ook nog het risico op een boete.

Voor het berekenen van de toeslagen kan je dus gebruik maken van één van de bovenstaande drie mogelijkheden. Hoe bereken jij je toeslagen?

 

>> Bereken Hier Jouw Toeslagen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *