Gevolgen erfenis toeslagen

Welke gevolgen heeft een erfenis op je toeslagen?

Wat zijn de gevolgen van een erfenis bij toeslagen? Het leven is niet altijd maar leuk. Nee, helaas hebben we in het leven ook te maken met de dood.

De dood wordt door sommigen gevreesd, terwijl dat voor andere weer niet het geval is. Als iemand overlijdt, brengt dat sowieso veel gevolgen met zich mee.

Ook op het gebied van toeslagen brengt dit gevolgen met zich mee. Als jij een erfenis krijgt, kan dat namelijk gevolgen voor het recht op toeslagen hebben.

Door de erfenis kan bijvoorbeeld jouw inkomen boven de toelaatbare grens komen. De gevolgen van een erfenis bij toeslagen kunnen dan ook uit het volgende bestaan:

  • Je toeslag wordt stopgezet en je moet het teveel ontvangen bedrag terug betalen
  • Je toeslag wordt naar beneden bijgesteld en je moet het teveel ontvangen bedrag terug betalen

In dit artikel vertellen we je graag alles over de mogelijke gevolgen. Deze gevolgen hebben met name betrekking op de stijging van je eigen vermogen.

Door deze stijging loop je het risico dat je boven de vermogensgrens gaat komen, waardoor het recht op de toeslagen kan wijzigen.

 

>> Download Gratis Toeslagen E-Book!

 

Heeft een erfenis gevolgen voor mijn toeslag?

Het is niet per sé een feit dat een erfenis gevolgen voor de toeslag heeft. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de hoogte van de erfenis.

Als je bijvoorbeeld een bedrag van € 1000 erft, heeft dit hoogstwaarschijnlijk niet direct (een grote) invloed op je toeslagen. Als je echter een bedrag van € 30.000 erft, ligt dat volledig anders.

In dat geval komt je vermogen namelijk boven de vermogensgrens. Het gevolg is makkelijk te bepalen: je recht op de toeslagen verdwijnt. Een erfenis kan dus zeker gevolgen hebben voor je toeslagen.

Overigens is het wel belangrijk om te weten dat een erfenis niet mee telt voor je inkomen. Als jij in dit jaar een erfenis krijgt, telt dat dus niet mee voor je totale jaarinkomen. Het telt alleen mee voor je totale eigen vermogen.

Wat moet ik doorgeven aan de Belastingdienst als ik een erfenis heb gekregen?

Als je een erfenis krijgt, moet je dit zo spoedig mogelijk aan de Belastingdienst doorgeven. Wel is het zo dat je totale vermogen maar één keer per jaar bekeken wordt door de Belastingdienst.

Dat is altijd het geval op 1 januari. De Belastingdienst heeft zelf het volgende voorbeeld op hun website staan: Hebt u op 1 januari 2020 te veel vermogen?

Dan moet u de toeslag stopzetten met Mijn toeslagen. Vanaf december 2019 kunt u dit doen. Zo voorkomt u dat u te veel toeslag ontvangt en het later terug moet betalen.

Kortom: het draait om het totale vermogen op 1 januari van een jaar. Mocht je op dat moment door een erfenis boven de vermogensgrens zitten, vervalt je recht op de toeslag.

Hoe hoog deze grens is, verschilt per toeslag. In onderstaand rijtje hebben wij de vermogensgrens per toeslag uiteengezet:

  • Zorgtoeslag: maximaal € 114.776 eigen vermogen (alleenstaand) of maximaal € 145.136 vermogen (met een partner)
  • Kindgebonden budget: maximaal € 114.776 eigen vermogen (alleenstaand) of maximaal € 145.136 vermogen (met een partner)
  • Huurtoeslag: maximaal € 30.360 eigen vermogen (alleenstaand) of maximaal € 60.270 vermogen (met een partner)

Let op: bovengenoemde bedragen zijn van toepassingen in het jaar 2019. De kans is groot dat de vermogensgrens in de volgende jaren weer anders worden.

Voor de actuele voorwaarden kan je altijd een kijkje op onze website nemen.

Wanneer kan ik weer toeslagen aanvragen als ik geen recht meer heb?

Heb je een erfenis gekregen en stond dat bedrag op 1 januari op je rekening? Kwam je daardoor boven de vermogensgrens uit? Dan was het recht op de toeslagen verdwenen.

Maar, stel nou dat je in februari een nieuwe auto gaat kopen. Als je dat hebt gedaan, kom je onder de vermogensgrens uit. Heb je dan wel wéér recht op de toeslagen?

Normaliter kijkt de Belastingdienst alleen op 1 januari naar de hoogte van je vermogen. Maar, het is voor een ieder mogelijk om wijzigingen op het gebied van vermogen door te geven aan de Belastingdienst.

Dat kan via je ‘Mijn Toeslagen’ account of je schakelt de hulp van toeslagenaanvragen.net in. Het team van die laatstgenoemde website staat voor jou paraat om alles omtrent toeslagen te regelen.

Zij kunnen je dan ook perfect helpen met het wijzigen van je eigen vermogen. Aan het einde van dit artikel kan je nog iets meer lezen over deze website.

3 toeslagen waarbij je vermogen een rol speelt

De Belastingdienst heeft voor alle toeslagen specifieke voorwaarden in het leven geroepen. Sommige voorwaarden komen per toeslag overeen; zo moet je altijd de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning hebben.

Daarnaast is het ook zo dat bij meerdere toeslagen naar het vermogen wordt gekeken. Dat is het geval bij de huurtoeslag, bij de zorgtoeslag en bij het kindgebonden budget.

Wel is het zo dat de hoogte van het vermogen bij al deze toeslagen weer anders is. Voor een actueel overzicht van de vermogensgrens verwijzen wij je naar het kopje ‘Wat moet ik doorgeven aan de Belastingdienst als ik een erfenis heb gekregen?’.

Daarin hebben wij per toeslag aangegeven wat het maximale eigen vermogen mag zijn.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat de Belastingdienst ook kijkt naar het vermogen van je partner. Mocht het gezamenlijke vermogen hoger liggen, vervalt bij jullie beide het recht op de toeslag.

Al met al zijn dus er zeker wel wat haken en ogen aan de vermogensgrens voor de verschillende toeslagen.

Hulp bij toeslagen

Heb je een erfenis gekregen en weet je niet exact wat nu te doen? Schakel direct de hulp van toeslagenaanvragen.net in.

Deze website heeft een gespecialiseerd team waarin ongelooflijk veel kennis en ervaring aanwezig is. Door deze ervaring en kennis kunnen zij je perfect helpen met het wijzigen, aanvragen of stopzetten van een toeslag.

Als je een erfenis krijgt (of hebt gekregen) weet het team van toeslagenaanvragen.net dan ook exact welke stappen genomen dienen te worden.

Ze kunnen namelijk precies voor je uit zoeken waar jij allemaal recht op hebt en wat je het beste kunt doen als je een erfenis hebt gekregen.

Toeslagenaanvragen.net doet er alles aan om te zorgen dat jij precies de toeslagen ontvangt waar je recht op hebt.

 

>> Ga Naar Toeslagenaanvragen.net!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *