Hoe laat komt zorgtoeslag binnen

Hoe laat komt zorgtoeslag binnen? 5 handige tips!

Hoe laat komt zorgtoeslag binnen? ‘Hoe laat stort Rabobank zorgtoeslag?’ en ‘Wanneer vindt de uitbetaling van toeslagen plaats?’.

Het zijn veel voorkomende vragen op het internet. Voor sommige mensen is het noodzakelijk om exact te weten wanneer de toeslagen betaald worden.

Vanaf dat moment heeft de ontvanger namelijk weer (voldoende) liquide middelen om rekeningen te betalen.

Als je huurtoeslag ontvangt, mag je er van uit gaan dat je dat bedrag ook aan de huur uitgeeft.

Dat geldt eveneens voor het geval dat je zorgtoeslag ontvangt; ook dan is het de bedoeling dat je dit aan zorgkosten uitgeeft.

De toeslagen zijn door de overheid in het leven geroepen om mensen een financieel steuntje in de rug te bieden.

Dit financiële steuntje is soms noodzakelijk, aangezien niet elk Nederlands huishouden het even breed heeft.

Voor dergelijke huishoudens vormen de toeslagen dan een welkome aanvulling op de reeds aanwezige (loon)inkomsten.

Hoelaat komt zorgtoeslag binnen

 

>> Download Gratis Toeslagen E-Book!

 

Uitbetaling zorgtoeslag 2019

Voordat we naar de exacte tijdstippen gaan kijken, is het belangrijk om naar de data te kijken.

Op welke dagen vinden namelijk de uitbetalingen van de toeslagen plaats? Is dit allemaal op dezelfde dag?

Of wordt de huurtoeslag op een andere dag uitgekeerd dan de zorgtoeslag?

Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de uitbetalingen van de verschillende toeslagen.

In onderstaande lijst kan je de data vinden waarop de toeslagen uitbetaald worden:

 • Februari: 21 januari 2019
 • Maart: 20 februari 2019
 • April: 20 maart 2019
 • Mei: 23 april 2019
 • Juni: 20 mei 2019
 • Juli: 20 juni 2019
 • Augustus: 22 juli 2019
 • September: 20 augustus 2019
 • Oktober: 20 september 2019
 • November: 21 oktober 2019
 • December: 20 november 2019
 • Januari 2020: 20 december 2019

Voor het jaar 2020 gelden in feite ‘dezelfde’ regels. De toeslagen worden altijd rond de 20e van de maand uitbetaald.

Het is niet mogelijk om dit altijd op één vaste dag, bijvoorbeeld de 20e, in te stellen.

Dit heeft te maken met het feit dat de verschillende banken, waaronder ING en Rabobank, tijd nodig hebben om de betalingen uit te voeren.

Hedendaags is het helaas nog niet mogelijk om die uitbetalingen ook in het weekend uit te (laten) voeren. Mede daarom is de uitbetaling soms op de 23e (april) of op de 22e (juli).

Het exacte tijdstip

We kunnen ons goed voorstellen dat je op zoek bent naar de exacte tijdstippen waarop de toeslagen uitbetaald worden. Of beter gezegd: het exacte tijdstip waarop het geld op je rekening staat.

Dat is tenslotte hét moment waar het omdraait. Helaas is het niet mogelijk om hier een vast tijdstip aan te koppelen. Dat heeft met name te maken met de wisselwerking tussen de bank en de Belastingdienst.

In de basis is de Belastingdienst verantwoordelijk voor de uitbetaling van de toeslagen. Maar, daar heeft de Belastingdienst uiteraard wel de verschillende banken voor nodig.

Als we naar de verschillende banken kijken, zien we een verschil hier in. Als we bijvoorbeeld naar de ING kijken, zien we dat zij de toeslagen vóór 12 uur ’s middags op de desbetreffende dag uit kunnen betalen.

Dat is bij de Rabobank een ander verhaal; die bank kan niet een dergelijke garantie bieden.

Bij de Rabobank is het echter wel een zekerheid dat je voor 12 uur ’s nachts de toeslag(en) op je rekening uitbetaald gekregen hebt. Dat geldt overigens niet alleen voor de Rabobank, maar ook zeker voor de overige banken.

Bij het exacte tijdstip van de uitbetaling kan er dus geen ‘verwijt’ worden gemaakt richting de Belastingdienst. Uiteindelijk is het aan de banken om de betalingen op tijd uit te voeren.

Uiteraard is het voor de Belastingdienst wel zaak om de toeslagen op de juiste manier en tijdig bij de banken aan te bieden. Dankzij de ontwikkelingen op het gebied van ICT is dat echter een fluitje van een cent.

De hoogte van de toeslag

Als je recht op een toeslag denkt te hebben, kan je hiervoor een berekening op de website van de Belastingdienst maken. De Belastingdienst heeft hiervoor namelijk meerdere tools gemaakt.

Deze tools hebben per soort toeslag de exacte voorwaarden waar mee gerekend wordt.

Zo kijkt de tool bijvoorbeeld naar het inkomen, het vermogen en andere voorwaarden. Bij de huurtoeslag wordt bijvoorbeeld nog naar de rekenhuur per maand gekeken.

Onder aan de streep is het noodzakelijk om aan alle voorwaarden te voldoen. Is dat niet het geval? Dan heb je geen recht op de toeslag.

Logischerwijs kijkt men bij bijvoorbeeld de huurtoeslag naar andere voorwaarden dan bij de zorgtoeslag. De Belastingdienst en de overheid hebben deze speciale voorwaarden in het leven geroepen om alles zo eerlijk mogelijk te houden.

Dat is dan ook één van de redenen hoezo de hoogte van de toeslagen per jaar verschillen. Een eventuele inflatie of overige bepalende omstandigheden worden mee genomen in de berekening van de toeslag van het komende jaar.

Al met al is de wereld van de toeslagen een bijzondere wereld. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat je de toeslagen niet op een bepaald tijdstip uitgekeerd krijgt.

Het exacte tijdstip is grotendeels afhankelijk van de bank bij wie je een rekening afgesloten hebt.

Wil je meer weten over de toeslagen? Lees dan alle informatie op onze website. Graag willen wij dit artikel op een waardige manier afsluiten.

Het is namelijk ontzettend belangrijk om erg scherp te zijn op je toeslagen. Wil je daarom handige tips hierover lezen? Hieronder hebben wij enkele zéér handige tips op een rijtje gezet.

5 handige Tips

Graag sluiten we dit artikel nog af met enkele handige tips. Deze tips hebben betrekking op het hele proces rondom de toeslagen:

 1. Maak altijd gebruik van de proefberekeningen op de website van de Belastingdienst
 2. Vraag toeslagen op tijd aan
 3. Vergeet wijzigingen in je leven niet door te geven. Wellicht hebben deze veranderingen invloed op de hoogte van je toeslagen
 4. Heb je een toeslagpartner? Houd daar dan goed rekening mee
 5. Heb je geen recht meer op een toeslag? Geef dat zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst

 

>> Download Gratis Toeslagen E-Book!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *