Hoe werkt huurtoeslag aanvragen ?

Hoe werkt huurtoeslag aanvragen? Lees hier de voorwaarden

Hoe werkt huurtoeslag aanvragen? Ben jij in een huurhuis woonachtig? En kan je wel een financieel steuntje in de rug gebruiken?

Wellicht biedt de zogeheten huurtoeslag dan uitkomst voor jou. De huurtoeslag wordt vanuit de overheid beschikbaar gesteld aan mensen die aan alle voorwaarden voldoen. Een van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat je voor een bepaald bedrag per maand een huis dient te huren.

Het aanvragen van huurtoeslag is op zich niet al te ingewikkeld. Toch zijn er enkele belangrijke punten waar je altijd rekening mee moet houden. Die belangrijke punten bespreken wij in dit artikel uitgebreid. Ons doel? Jou zo uitgebreid informeren over de huurtoeslag, zodat je hier geen fouten mee kunt maken.

Een fout kan namelijk behoorlijk veel geld ‘kosten’. Bovendien is het een prettig gevoel als je weet dat alles goed geregeld is. Bij het aanvragen van een huurtoeslag moet je dus, zoals gezegd, rekening houden met enkele punten. Hieronder hebben wij de punten in het kort besproken. We hebben dit artikel bewust zo kort mogelijk proberen te houden, zodat het voor jou direct duidelijk is.

Hoe werkt huurtoeslag aanvragen?

>> Bereken Hier Jouw Huurtoeslag!

Hoe werkt huurtoeslag aanvragen?

Graag willen we met dit artikel dan ook aftrappen met één van de meest gemaakte fouten. Het aanvragen van de huurtoeslag is jouw eigen verantwoordelijkheid. De overheid of de Belastingdienst heeft hier niks mee te maken. Als jij recht op de huurtoeslag denkt te hebben, is het aan jou om die aanvraag in te dienen.

De Belastingdienst of de overheid zal hier niks voor doen. Het is de bedoeling dat alles vanuit de burger zelf komt.

Daarbij is het uiteraard ook van belang dat je aan alle voorwaarden voldoet. Daarover kan je later in dit artikel nog meer lezen. Voordat je de toeslag aan kan vragen, is het namelijk aan te raden om een proefberekening te maken.

Op de website van de Belastingdienst is het mogelijk om een dergelijke berekening te maken. In die berekening dien je enkele bepalende gegevens in te vullen. Voorbeelden daarvan zijn je inkomsten, je vermogen en de rekenhuur per maand.

Daarbij is het ook belangrijk dat je bepaalde gegevens van eventuele huisgenoten invult. Die huisgenoten tellen namelijk ook mee bij de bepaling omtrent de huurtoeslag.

De voorwaarden

Elk jaar stelt de overheid weer nieuwe voorwaarden met betrekking tot de huurtoeslag. In die voorwaarden wordt bijvoorbeeld benoemd wat je maximale inkomen mag zijn, wat je maximale vermogen mag zijn en tussen welke grenzen de rekenhuur per maand mag zijn.

Wellicht klinkt de term ‘rekenhuur per maand’ ietwat onbekend voor je. Dit betreft in ieder geval de maandelijkse huurprijs plus de servicekosten. Die twee kosten samen vormen de rekenhuur per maand.

Laten we direct maar naar alle voorwaarden kijken. Het is belangrijk om te onthouden dat je aan alle voorwaarden moet voldoen. Laten we allereerst naar het inkomen kijken. Voor de huurtoeslag mag je inkomen namelijk niet te hoog zijn.

Ben je alleenwonend? In dat geval mag je in 2019 niet meer dan € 22,700 verdienen. Ben je samenwonend met andere(n)? In dat geval mag jullie totaalinkomen niet hoger zijn dan € 30.825 per jaar.

Ook zijn er voorwaarden omtrent de huurprijs gesteld. Is de maandelijkse huur in 2019 meer dan € 720,42? Dan heb je géén recht op de huurtoeslag. Als alle inwoners in het desbetreffende huis jonger dan 23 jaar zijn, mag de huur zelfs niet hoger dan € 424,44 zijn.

Daarnaast zijn er ook nog voorwaarden omtrent het vermogen. Elke bewoner van een huurhuis mag een maximaal vermogen van € 30.360. Als je daar boven zit, heb je geen recht op de huurtoeslag.

Tot slot is het noodzakelijk om een zelfstandige woonruimte te huren. Mocht je een woonboot of recreatiewoning huren, kan je bijvoorbeeld al geen huurtoeslag krijgen. Onder een zelfstandige woonruimte valt een woonruimte met een toegangsdeur die op slot kan, een keuken en een wc.

Het mag duidelijk zijn dat deze voorwaarden om de hoek komen kijken bij het aanvragen van de huurtoeslag.

Online tool

Voor het aanvragen van de huurtoeslag kan je gebruik maken van de online tool van de Belastingdienst. Deze tool is te vinden in je account van ‘Mijn Toeslagen’. In deze tool is het mogelijk om alle gegevens in te vullen. Denk hierbij aan je inkomen, je vermogen en de rekenhuur per maand.

Bovendien is het daarbij van belang om de gegevens van eventuele huisgenoten ook in te vullen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, spelen de gegevens van je huisgenoten namelijk een bepalende rol.

Veranderingen in je leven

Het is goed mogelijk dat er gedurende een jaar bepaalde veranderingen in je leven doorgevoerd worden. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe baan krijgen, waardoor je meer gaat verdienen. Het belangrijkste om te weten, is in ieder geval dat je zélf de veranderingen door moet geven.

De Belastingdienst is namelijk niet op de hoogte van eventuele veranderingen in je leven. Deze veranderingen zijn echter wel bepalend voor de bepaling van de huurtoeslag.

Moraal van dit verhaal: zijn er veranderingen in je leven gaande? Geef dit direct door aan de Belastingdienst. Ook hiervoor kan je het online portal ‘Mijn Toeslagen’ gebruiken. Dit online portal werkt bijzonder makkelijk en staat in directe verbinding met de database van de Belastingdienst.

Desondanks kan het nog enige tijd duren voordat alle wijzigingen doorgevoerd worden. Hert is voor jou in ieder geval belangrijk om veranderingen in je leven direct door te geven.

Uitzonderingen

Bij het aanvragen van de huurtoeslag is het ook nog van belang om even op de uitzonderingen te letten. Er zijn namelijk meerdere uitzonderingen bekend waardoor je wel of geen recht op de huurtoeslag hebt:

  • Je bent nog geen 18 jaar oud
  • Je bent co-ouders
  • Je krijgt verzorging thuis
  • Je hebt een groot huishouden
  • Je woont langer dan 1 jaar buitenshuis
  • Je woning is aangepast in verband met een gehandicapte bewoner
  • Je bent gehandicapt en onder de 23 jaar oud

Ons advies is om voor deze uitzonderingen rechtstreeks contact met de Belastingdienst op te nemen. Zij kunnen je van het beste (persoonlijke) advies voorzien.

Hulp bij huurtoeslag aanvragen

Je weet nu hoe huurtoeslag aanvragen werkt. Toch blijft het juist aanvragen van huurtoeslag lastig. Wist je dat je ook hulp kunt krijgen bij het aanvragen van je toeslagen? Neem daarvoor eens een kijkje op deze pagina. Hier wordt je stap voor stap geholpen bij het aanvragen van je huurtoeslag.

>> Vraag Hier Huurtoeslag Aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *