Hoe wordt kinderopvangtoeslag geregeld?

Hoe wordt de kinderopvangtoeslag geregeld? Lees hier de voorwaarden.

Hoe wordt de kinderopvangtoeslag geregeld? Steeds meer ouders komen voor hetzelfde probleem te staan; de opvang voor hun kinderen. In Nederland wordt het namelijk steeds gebruikelijker dat zowel de vader als de moeder aan het werk zijn.

Als beide ouders de gehele dag aan het werk zijn, is er niemand die op de kinderen kan passen. Dit kan behoorlijke problemen opleveren.

Sommige ouderen zijn dan ook genoodzaakt om te stoppen met te werken of om bijvoorbeeld 1 dag minder te gaan werken. De vraag is echter of dat altijd een verstandige keuze is met het oog op de financiën.

Er zijn dan ook steeds meer ouders die naar alternatieve mogelijkheden kijken. Een voorbeeld hiervan is om hun kinderen naar de kinderopvang te sturen. De mensen die daar werkzaam zijn, kunnen goed overweg met kinderen.

Bovendien is het voor kinderen behoorlijk gezellig (en leerzaam) om met andere kinderen te kunnen spelen. Een kinderopvang is dan ook in basis een prima plek om je kinderen naar heen te sturen.

Kinderopvang

Maar, een kinderopvang heeft één belangrijk gevolg; de kosten zijn behoorlijk hoog. Het kost bijzonder veel geld om je kind(eren) naar een kinderopvang te brengen. Dagelijks moet je hier een behoorlijk fors bedrag voor aftikken.

Financieel gezien is het dan ook niet voor een ieder mogelijk om dat te doen. Mede daarom heeft de overheid de zogeheten kinderopvangtoeslag in het leven geroepen.

De kinderopvangtoeslag is een relatief nieuwe variant van een toeslag. Dat komt deels ook doordat de kosten voor de kinderopvang in de afgelopen jaren behoorlijk zijn gestegen. Waar deze stijging vandaan komt?

Dat heeft met name te maken met het feit dat de regels steeds strenger worden. De overheid heeft bepaalde regels in het leven geroepen met betrekking tot het aantal werknemers van een kinderopvang.

Voorheen kon 1 werknemer nog de aandacht over bijvoorbeeld 4 baby’s/kinderen verdelen. Tegenwoordig kan dat door alle regeltjes niet meer. Een werknemer mag bijvoorbeeld voor nog maar 3 baby’s/kinderen zorgen.

Dit betekent dat de kinderopvang dus 1 werknemer extra in dienst moet nemen. Dit resulteert uiteraard in hogere personeelskosten, waardoor de kosten voor de opvang ook steeds hoger worden.

Uiteindelijk wordt dit allemaal door belast naar de ouders. Gelukkig heeft de overheid daar tijdig op geanticipeerd door de kinderopvangtoeslag in het leven te roepen.

 

>> Bereken Hier Jouw Kinderopvangtoeslag!

 

Wat is de kinderopvangtoeslag?

Je kunt de kinderopvangtoeslag beschouwen als een bijdrage om de kosten voor de opvang te beperken. De hoogte van de toeslag wordt bepaald aan de hand van meerdere facetten.

Daarnaast moet je ook aan bepaalde voorwaarden voldoen, voordat je überhaupt recht op de kinderopvangtoeslag hebt. In dit artikel bekijken we deze voorwaarden, maar we kijken ook naar de manieren waarop je deze toeslag aan kunt vragen.

Kinderopvangtoeslag

Het is sowieso belangrijk om te weten dat je zelf de kinderopvangtoeslag aan moet vragen. Denk jij recht te hebben op deze toeslag? Dan moet je dus zelf initiatief nemen.

Je hoeft niet te wachten op het moment dat je een brief van de Belastingdienst hierover gaat krijgen. Die brief komt namelijk nooit. Nee, het is een kwestie van eigen initiatief en dus ook eigen verantwoordelijkheid.

De voorwaarden

Zoals we al zeiden, worden er bepaalde voorwaarden gesteld. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, heb je geen recht op de toeslag. Het is dan dus ook belangrijk om bij de aanvraag eerlijk de gevraagde gegevens in te vullen.

Mocht je hiermee frauderen, komt de Belastingdienst daar vanzelf achter. Wees dus eerlijk. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan heb je helaas pech; hier is namelijk niks aan te doen.

De voorwaarden zijn in het leven geroepen om alles duidelijk te maken. Wat dat betreft zijn de voorwaarden ook behoorlijk streng.

Een van de voorwaarden is dat jij én je partner beide aan het werk zijn. Onder ‘werk’ verstaan we ook een opleiding of een bepaald traject naar een betaalde baan toe. Als jij werkt, maar je partner niet, heb je simpelweg geen recht op de toeslag.

Daarnaast is het ook zo dat je de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Eigenlijk is dit bij alle toeslagen een standaard regel. Mocht je een andere nationaliteit hebben, heb je simpelweg geen recht op de toeslagen die in Nederland gelden.

Bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag moet je dus meerdere gegevens invullen. Eén van die gegevens heeft ook betrekking op de kinderopvang waar je jouw kind(eren) naar wilt sturen.

Deze kinderopvang moet namelijk aangesloten zijn bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Een dergelijke kinderopvang heeft de beschikking over een LRK-nummer.

Dit nummer is noodzakelijk bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Dit nummer wordt echter alleen gegeven aan kinderopvangen die goed en veilig zijn. Dit wordt allemaal gedaan om het voor jou en je kind(eren) zo veilig en betrouwbaar mogelijk te maken.

Het is tevens noodzakelijk dat je zélf ook een deel van de kosten draagt. Dit deel wordt bestempeld met de term ‘verplichte eigen bijdrage’.

Als je deze bijdrage niet betaald, heb je ook geen recht op de kinderopvangtoeslag. Deze twee bedragen vullen elkaar dus aan en vormen tezamen het bedrag dat je aan de kinderopvang dient te betalen.

Overigens is het ook nog zo dat het aantal kinderen een rol speelt. Als je bijvoorbeeld twee kinderen hebt die naar de kinderopvang moeten, gelden andere regels ten opzichte van de situatie waarbij je 1 kind hebt die naar de kinderopvang moet.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Denk jij dat je aan alle voorwaarden voldoet? In dat geval is het mogelijk om de kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst aan te vragen. Dit kan je erg simpel doen via je ‘Mijn Toeslagen’ account.

Dit account geeft je direct toegang tot de tool waarmee je eerst kunt berekenen of je recht op deze toeslag hebt. Is dat het geval? Dan kan je aan de slag gaan met het invullen van de gegevens.

Zorg er voor dat je ook de gegevens van de kinderopvang bij de hand hebt. Deze gegevens dien je namelijk ook in te vullen, waaronder het LRK nummer.

Nadat je de aanvraag ingediend hebt, komt de Belastingdienst in actie. Zij bekijken nogmaals de aanvraag en stellen vervolgens de systemen op de juiste manier in. Nadien krijg jij op vaste momenten binnen een maand de toeslagen op je rekening uitbetaald.

 

>> Bereken Hier Jouw Kinderopvangtoeslag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *