Kinderopvangtoeslag aanvragen

Hoe lang duurt kinderopvangtoeslag aanvragen? Belangrijk om te weten!

Kinderopvangtoeslag aanvragenHoe lang duurt kinderopvangtoeslag aanvragen? In Nederland hebben we te maken met een zorgstaat. Dit betekent dat je altijd op een sociaal vangnet kunt rekenen indien je dat nodig hebt.

Hierdoor lukt het de Nederlandse overheid behoorlijk om de armoede te beperken. Dit doet de overheid onder meer door toeslagen toe te kennen aan mensen die financieel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Een kenmerkend voorbeeld van een toeslag in Nederland is de zogeheten kinderopvangtoeslag. Wellicht is dit één van de minst bekende toeslagen.

Dat heeft te maken met het feit dat deze toeslag alleen geldt voor mensen met kinderen. Als je geen kinderen hebt, kom je logischerwijs ook niet in aanmerking met deze toeslag.

Maar, wat is de kinderopvangtoeslag nou exact? Hoe moet je deze toeslag aanvragen? En wellicht de belangrijkste vraag in dit artikel: hoe lang duurt het aanvragen van de kinderopvangtoeslag?

In dit artikel lees je het antwoord op al die vragen.

 

>> Bereken Hier Jouw Kinderopvangtoeslag!

 

Wat is kinderopvangtoeslag?

Ben je de trotse vader/moeder van een zoon/dochter geworden? Dan sta je voor een flinke verandering in je leven. Volgens vele is dat namelijk het allerbelangrijkste bezit.

Je doet voor je kind(eren) alles en je hele leven gaat in feite veranderen. Dat is in de eerste jaren het geval, maar ook zeker in de daaropvolgende jaren.

Ondertussen is het echter ook een feit dat het normale leven gewoon door gaat. We hebben het hierbij onder andere over je werkzaamheden.

Je moet uiteraard wel geld hebben om je kind(eren) op te voeden. In veel gevallen is het dan tegenwoordig gebruikelijk dat zowel de vader als de moeder werkzaam is.

Maar, wat gebeurt er dan met je kind als beide ouders naar werk zijn? In veel gevallen biedt dan de kinderopvang uitkomst.

Je kunt je kinderen naar een kinderopvang sturen, waar zij vervolgens de dag op een leuke manier door kunnen brengen.

Helaas is er in de afgelopen jaren een hoop veranderd in de wereld van de kinderopvang. Door allerlei regels vanuit de overheid is het tegenwoordig behoorlijk prijzig om je kind(eren) naar een kinderopvang toe te sturen.

De prijs voor de opvang is in de afgelopen jaren ongekend hard gestegen. Dat is dus met name te wijten aan de veranderingen die de overheid doorgevoerd heeft.

Om er toch voor te zorgen dat de ouders aan het werk kunnen blijven, heeft de overheid de kinderopvangtoeslag in het leven geroepen.

Deze kinderopvangtoeslag krijg je maandelijks uitbetaald en dient als aanvulling voor het betalen van de opvang. Voor de kinderopvangtoeslag zijn bijzonder veel voorwaarden in het leven geroepen.

Met andere woorden: je hebt niet zomaar recht op deze toeslag. In andere artikelen op onze website kan je veel meer informatie over deze voorwaarden vinden.

In dit artikel beperken wij ons even tot het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Want, hoe werkt dat? En hoe lang duurt het aanvragen van deze toeslag? De antwoorden op die vragen lees je hieronder.

Hoe kun je de kinderopvangtoeslag aanvragen?

Het is eigenlijk bij alle toeslagen gebruikelijk dat je deze zelf aanvraagt. Het is dus niet zo dat de Belastingdienst/overheid voor jou deze toeslag gaat regelen.

Nee, dat is echt iets wat je zelf moet regelen. Het is daarbij uiteraard wel van belang dat jij en je partner aan alle voorwaarden voldoen.

In ieder geval; voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag kan je gebruik maken van het zogeheten ‘Mijn Toeslagen’ account.

Dit is een tool van de Belastingdienst die je op de website van de Belastingdienst kunt vinden. In deze tool is het vervolgens een fluitje van een cent om de toeslag aan te vragen.

Hierbij willen we wel één belangrijke opmerking plaatsen: zorg dat je altijd eerlijk bent. Bij het aanvragen van de toeslag moet je namelijk enkele gegevens invullen.

Zorg ervoor dat je deze naar de volle 100% waarheid invult. De Belastingdienst komt hoe dan ook achter eventuele pogingen om te frauderen. Dat is in ieder geval iets wat we je graag mee willen geven.

Hoe lang duurt het aanvragen van de kinderopvangtoeslag?

Door de digitalisering is de wereld van de toeslagen een stuk makkelijker en overzichtelijker geworden. Je kunt dus middels je Mijn Toeslagen account gemakkelijk en snel een toeslag aanvragen.

Het maakt daarbij overigens niet uit of je nou een zorgtoeslag, een huurtoeslag of de kinderopvangtoeslag aanvraagt. Voor alle toeslagen kan je jouw Mijn Toeslagen account gebruiken op de website van de Belastingdienst.

Het aanvragen van de kinderopvangtoeslag is eigenlijk binnen enkele minuten gebeuren. Wel moet je enige voorbereidingen treffen. Hoe je dit doet? Door onder andere het LRK-nummer van de opvang doorgeven.

Zorg dus dat je deze bij de hand hebt. Je krijgt namelijk alleen de kinderopvangtoeslag als je kind(eren) naar een aangesloten opvang gaat. Op deze manier probeert de overheid de kwaliteit binnen de opvang-branché hoog te houden.

Als je eenmaal de kinderopvangtoeslag aangevraagd hebt, is het de beurt aan de Belastingdienst. Zij controleren nogmaals de aanvraag en gaan vervolgens het systeem in werk stellen.

Bij de Belastingdienst gaat heel veel automatisch, maar sommige zaken blijven ook mensenwerk. Hierdoor kan het soms enkele weken duren voordat de aanvraag gehonoreerd wordt.

Hoe lang dit exact gaat duren, is afhankelijk van de situatie.

Zoals je wellicht in het nieuws gelezen hebt, heeft de Belastingdienst regelmatig met onderbezetting te maken.

Deze onderbezetting zorgt ervoor dat ze simpelweg te veel werk hebben voor het aantal werknemers. Het gevolg hiervan mag ook duidelijk zijn: de aanvragen blijven op een stapel liggen, waardoor je een langere tijd moet wachten.

Als advies willen we je dan ook mee geven om de toeslag tijdig aan te vragen. Op die manier heb je nog enige speelruimte mocht de aanvraag (veel) vertraging oplopen bij de Belastingdienst zelf.

Het is daarnaast ook goed om te weten dat deze vertraging goed mogelijk is. Dit heeft dus puur met de onderbezetting te maken.

Het aanvragen van de kinderopvangtoeslag kost jou dus niet al te veel tijd. Zorg dat je alle gegevens bij de hand hebt en vul de aanvraag volledig en naar de waarheid in.

 

>> Bereken Hier Jouw Kinderopvangtoeslag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *