Zorgtoeslag berekenen

Huursubsidie berekenen, hoe kun je dit het beste doen en hoe vraag je het aan?

Huursubsidie, ook wel huurtoeslag genoemd, kan je helpen om je huurhuis wat meer betaalbaar te maken. Veel mensen hebben geen idee dat ze er recht op hebben en betalen daardoor de volle pond elke maand.

Huursubsidie berekenen gaat heel makkelijk en kan je per jaar veel geld schelen.

Hier lees je er meer over.

Wat is huursubsidie?

Huursubsidie is een tegemoetkoming in de huurprijs voor mensen die het anders niet zo goed kunnen betalen. De belastingdienst is begonnen met het uitgeven van huurtoeslag, om ervoor te zorgen dat de levensbehoefte “onderdak en welzijn” voor iedereen mogelijk is.

De huurprijzen zijn in de afgelopen jaren flink gestegen en dat maakt het voor veel mensen erg lastig om maandelijks rond te komen. Wanneer je dan huurtoeslag aanvraagt, betaal je per maand minder huur. Huurtoeslag is de nieuwe benaming voor huursubsidie zoals de belastingdienst dat vroeger noemde.

Toch zijn er nog veel mensen die op zoek zijn naar huursubsidie en niet bekend zijn met de term huurtoeslag. Als je huurtoeslag wil ontvangen kun je makkelijk je recht op huursubsidie berekenen. Daar hebben we verschillende methodes voor.

huursubsidie berekenen

>> Bereken Hier Jouw Huurtoeslag!

Hoe vraag je huursubsidie aan?

Huursubsidie berekenen kan op twee manieren:

 1. Je kunt op de website van de belastingdienst makkelijk je huursubsidie berekenen.
 2. Je kunt als je niet veel verstand hebt van toeslagen ook gebruik maken van een externe partij. Hier betaal je dan eenmalige kosten. Vervolgens wordt er precies voor je uitgerekend waar jij allemaal recht op hebt.

Als je huursubsidie wil aanvragen via de belastingdienst, moet je hiervoor een berekening doen. Op de website van de belastingdienst zoek je dan niet naar huursubsidie berekenen maar naar huurtoeslag berekenen.

Je komt dan in een schermpje waar je een proefberekening toeslagen kan doen. Deze tool van de belastingdienst is niet alleen voor huurtoeslag maar voor alle toeslagen die aan te vragen zijn.Zo kun je een berekening maken voor huurtoeslag, zorgtoeslag, kind gebonden budget en kinderopvangtoeslag. Je kunt er dan voor kiezen of je een van deze toeslagen wil berekenen of allemaal.

Afhankelijk van welke toeslag je wil gaan aanvragen moet je dan met de tool een aantal vragen beantwoorden. Als uit de antwoorden blijkt dat je recht hebt op toeslagen, kun je deze daarna direct aanvragen.

Huurtoeslag aanvragen

 

Wanneer heb je recht op huursubsidie?

Tijdens het huursubsidie berekenen zie je al direct dat er vooral gerichte vragen gesteld worden. Deze hebben allemaal te maken met de eisen waaraan je moet voldoen als je in aanmerking wil komen voor huurtoeslag.

De volgende eisen zijn van belang als je in aanmerking wil komen voor huursubsidie:

 • Je inkomen of die van je medebewoner mag niet te hoog zijn
 • Jij of je medebewoner mag niet te veel vermogen hebben
 • Je moet een Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning
 • De huurprijs mag niet te hoog zijn, dit verandert elk jaar
 • Het moet een zelfstandige woonruimte zijn
 • Je moet 18 jaar en ouder zijn om huursubsidie te ontvangen2
 • Je moet een Nederlands adres hebben
 • Je moet zelf in de gemeente ingeschreven staan waar je huurtoeslag wil aanvragen
 • Je moet een huurcontract ondertekend hebben
 • Je moet kunnen aantonen dat je maandelijks huur betaald doormiddel van bijvoorbeeld een bankafschrift

Naast deze standaard eisen zijn er ook nog bijzondere eisen en uitzonderingen die het mogelijk zouden kunnen maken om ook als je niet aan deze voorwaarden voldoet, toch huurtoeslag te ontvangen.

Om erachter te komen of jij in aanmerking komt kun je dus makkelijk je huursubsidie berekenen. Zo weet je precies waar je recht op hebt en zie je ook direct hoeveel je maandelijks kunt krijgen. Als je nu denkt dat je geen recht op huurtoeslag hebt, is het nog steeds de moeite waard om het te proberen.

In veel gevallen denken mensen dat ze geen recht hebben op toeslagen omdat ze denken dat ze te veel verdienen. Vaak weten deze mensen niet genoeg van belastingen en komen er dan toch achter dat ze er wel recht op hadden.

 

Huursubsidie berekenen met terugwerkende kracht

Ook als je nooit huurtoeslag hebt aangevraagd en je komt er tijdens het huursubsidie berekenen achter dat je er toch wel recht op hebt, kun je zelfs tot 5 jaar terug nog huurtoeslag terugvragen.

De belastingdienst controleert dan je berekening en als alles blijkt te kloppen ontvang je dan alle toeslag van de afgelopen 5 jaar in een keer met terugwerkende kracht.

Stel dat je elke maand in de afgelopen 5 jaar recht had op 150 euro huurtoeslag, dan kun je een mooi spaarpotje verwachten. Van de afgelopen 5 jaar krijg je dan maar liefst € 9000 euro terug. Dus het is zeker de moeite waard om het toch te proberen.

Als je zelf geen verstand hebt van belastingen en je weet niet zeker wat je moet doen, dan kun je de hulp inschakelen van huurtoeslag.nl. Zij weten alles van belastingen en kunnen je helpen het maximale uit je toeslagen te halen.

 

Huursubsidie aanvragen met huurtoeslag.nl?

Huurtoeslag.nl is een onafhankelijke partij die je helpt met het maximale uit je toeslagen te halen. Ze hebben kennis van alle belastingtechnische wettelijke regels. Hierdoor weten ze precies waar jij allemaal recht op hebt.

Als je zelf toeslagen gaat aanvragen vul je waarschijnlijk alleen in wat je weet, en de rest laat je zitten. Met de hulp van deze onafhankelijke partij is de kans groot dat je veel meer toeslag ontvangt dan wanneer je het zelf zou doen.

Natuurlijk is deze dienst niet helemaal gratis maar kost het je eenmalig een kleine bijdrage van € 29,50.

Dit bedrag is in tegenstelling tot wat je kunt krijgen natuurlijk een klein bedrag.

Het enige wat je dan hoeft te doen is een afspraak met ze te maken en ze laten je precies zien waar je allemaal recht op hebt, en hoe je het voor elkaar krijgt. Veel mensen hebben geen verstand van belastingen en lopen daardoor tot wel honderden euro’s mis.

Je kunt voor twee opties kiezen:

 • Zelf huursubsidie berekenen via de belastingdienst
 • De hulp inschakelen van experts die precies weten hoe ze jouw toeslagen kunnen maximaliseren.

De keuze is aan jou, maar als ik jou was koos ik zeker voor de hulp van een expert. Dan weet je in ieder geval zeker dat je geen belangrijke informatie over het hoofd ziet waardoor je onnodig geld misloopt.

>> Bereken Hier Jouw Huurtoeslag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *