Huurtoeslag berekenen, wat is nu de beste manier om dit te doen?

Huurtoeslag berekenen? Als je een huis huurt en er daardoor niet veel geld overblijft voor levensonderhoud, is de kans groot dat jij recht hebt op huurtoeslag. Huurtoeslag zorgt er namelijk voor dat je huurprijs wat makkelijker betaalbaar wordt. Hier lees je hoe je erachter kunt komen of je in aanmerking komt voor huurtoeslag en waarom huurtoeslag berekenen verstandig is.

 

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag berekenenHuurtoeslag is een tegemoetkoming voor de huurkosten die je moet betalen als je een huis huurt. Er zijn veel mensen in Nederland die moeite hebben met het betalen van de huur. Huurtoeslag zorgt ervoor dat je meer geld te besteden hebt.

Als je nu nog geen huurtoeslag ontvangt raad ik je aan eens te berekenen of jij recht hebt op huurtoeslag. Veel mensen weten namelijk niet dat ze eigenlijk recht hebben op huurtoeslag waardoor ze het niet aanvragen. Als jij ook niet weet of je er recht op hebt zou het zo maar kunnen dat je honderden euro’s per maand mis loopt.

>> Bereken Hier Jouw Huurtoeslag!

Huurtoeslag berekenen

Je huurtoeslag berekenen kun je eenvoudig doen via de website van de belastingdienst. Hier kun je namelijk een proefberekening toeslagen doen. Dit is niet alleen de berekening voor je huurtoeslag maar ook voor de toeslagen:

 • Zorgtoeslag
 • Kind gebonden budget
 • Kinderopvangtoeslag

Je kunt er bij de berekening voor kiezen of je alle toeslagen wilt berekenen of alleen huurtoeslag. Als je nog geen toeslagen hebt aangevraagd of helemaal geen toeslagen ontvangt raad ik je aan om in ieder geval de vragen in te vullen voor huurtoeslag en zorgtoeslag.

Als je de berekening hebt gedaan komt daaruit een indicatie van hoe veel geld je zou kunnen krijgen van de belastingdienst. Dit bedrag is slechts een indicatie en het moet nog blijken hoe veel geld je daadwerkelijk van de belastingdienst krijgt als je een voorschot beschikking hebt gehad.

Het is belangrijk om te weten dat alle geld dat je ontvangt van de belastingdienst in eerste instantie wordt uitbetaald als een voorschot. Dat betekent dat het geld nog niet direct van jou is en dus de kans bestaat dat je aan het einde van het jaar een gedeelte of het hele bedrag moet terug betalen.

Huurtoeslag berekenen voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De meeste van deze voorwaarden blijven elk jaar wel gelijk maar het kan voorkomen dat er in het nieuwe jaar een wijzing wordt doorgevoerd.

Hier moet je wel altijd goed op letten omdat het ook kan zijn dat de wijziging ervoor zorgt dat jij geen recht meer hebt op toeslagen. Als je dan je toeslagen niet stopzet, krijg je dus onterecht je toeslag uitbetaald en moet je het aan het einde van het jaar weer terugbetalen.

In veel gevallen zet de belastingdienst de toeslagen zelf al stop als er in het nieuwe jaar iets wijzigt bij de belastingdienst. Toch is het wel belangrijk dat je het zelf ook goed in de gaten houdt.

Dit zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor huurtoeslag:

 • Je inkomen mag niet te hoog zijn
 • Je huur mag niet te hoog zijn
 • Het moet gaan om een zelfstandige ruimte dat je huurt.
 • Je mag niet te veel vermogen hebben
 • De leeftijd voor het krijgen van huurtoeslag is 18 jaar en ouder.
 • Je woont in Nederland
 • Je hebt een geldige Nederlandse Identiteit of een geldig Nederlands verblijfsvergunning.

Naast deze voorwaarden zijn er in sommige gevallen ook nog aanvullende voorwaarden. Zo zijn er bijzondere situaties waarbij er uitzonderingen gemaakt worden bij de belastingdienst zoals:

 • Als je nog geen 18 bent
 • Als je Co-ouder bent
 • Wanneer je thuis verzorging krijgt
 • Bij een groot huishouden
 • Als iemand in je huishouden gehandicapt is en het huis is aangepast
 • Als jijzelf een handicap hebt en nog geen 23 bent.

Inkomensgrens huurtoeslag

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het krijgen van huurtoeslag is dat je inkomen niet te hoog is. Vanaf een bepaald bedrag ben je namelijk voor de belastingdienst zelf instaat om je vaste lasten goed te kunnen betalen en heb je daardoor geen recht meer op huurtoeslag.

Wel is het ook als je denkt dat je te veel verdient een goed idee om je huurtoeslag elk jaar opnieuw te berekenen. De huurtoeslag grens veranderd namelijk bijna elk jaar.

Hierbij het overzicht van de huurtoeslag inkomensgrens: 

Als je alleen woont mag je in 2019 22.700 euro per jaar verdienen om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Als je samenwoont met iemand anders mag je samen maximaal 30.825 euro per jaar verdienen. Het gaat hierbij wel om bruto bedragen.

Toetsinginkomen berekenen

Huurtoeslag berekenenTijdens het berekenen van je huurtoeslag moet je een toetsinginkomen invullen op het formulier. Veel mensen hebben geen idee wat een toetsinginkomen is en vullen daardoor het formulier fout in.

Hierdoor krijgen ze niet het juiste bedrag te zien als indicatie waardoor ze in sommige gevallen te veel toeslagen ontvangen en in andere gevallen te weinig of niets.

Het is belangrijk dat je het formulier van de belastingdienst zo goed mogelijk invult. Als je er namelijk fouten bij maakt, is de kans groot dat je aan het einde van het jaar geld moet terug betalen. Helemaal als je je toetsinginkomen te laag hebt ingevuld.

Het toetsinginkomen zijn eigenlijk alle bedragen die jij per maand aan inkomen hebt. Deze reken je dan keer 12 om erachter te komen wat je toetsinginkomen per jaar is. Het toetsinginkomen is eigenlijk altijd een schatting omdat je in veel gevallen niet weet hoe veel je het komende jaar gaat verdienen. Maar voor het berekenen van je huurtoeslag is het toetsinginkomen wel belangrijk.

Huurtoeslag aanvragen

Je kunt je huurtoeslag op meerdere manieren aanvragen. De eerste manier is via de website van de belastingdienst en de andere manier is via de onderstaande knop op onze website. Veel mensen ervaren problemen met het invullen van het formulier bij de belastingdienst omdat er veelal moeilijke vragen gesteld worden.

Hierdoor worden er makkelijk fouten gemaakt met het invullen waardoor mensen onrechtmatig toeslagen ontvangen zonder dat ze het door hebben. Als dan het jaar voorbij is krijgen ze ineens een brief van de belastingdienst dat ze het hele bedrag weer moeten terug betalen.

Hierdoor ontstaan veel financiële problemen in Nederland. Om ervoor te zorgen dat je geen fouten maakt met het invullen van je formulieren zijn er bedrijven die je helpen met het invullen van deze formulieren.

Dit doen ze door een alternatief formulier te maken waar de vragen makkelijker te begrijpen zijn zodat jij het formulier foutloos in kunt vullen. Daarna wordt het formulier gecontroleerd door de medewerkers van het onderstaande bedrijf en wordt daarna pas het formulier verstuurd.

Zo weet je zeker dat je geen fouten hebt gemaakt bij het aanvragen van je huurtoeslag en weet je daardoor ook zeker dat je geen geld hoeft terug te betalen aan het einde van het jaar. Wel is het altijd een goed idee om je toeslagen niet direct op te maken, maar het op je spaarrekening te zetten totdat je de definitieve berekening huurtoeslag hebt ontvangen waarop staat dat je niets hoeft terug te betalen.

 

>> Vraag Hier Huurtoeslag Aan!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *