Huurtoeslag wijzigen – 2 mogelijkheden om jouw huurtoeslag te wijzigen

Huurtoeslag wijzigen? In Nederland hebben we het nog zo slecht niet. Dat is althans de mening van veel Nederlandse huishoudens.

De economie draait over het algemeen altijd goed en de voorzieningen zijn allemaal dik in orde.

De overheid heeft hier uiteraard een belangrijke rol in. Zij voorzien veel Nederlandse huishoudens van een steuntje in de rug in de vorm van toeslagen.

Bekende voorbeelden hiervan zijn de zorgtoeslag en de huurtoeslag. In dit artikel willen we graag naar de laatste variant kijken; de huurtoeslag.

Heb jij namelijk enig idee hoe je jouw huurtoeslag kunt wijzigen? Het leven is altijd een opeenstapeling van gebeurtenissen en veranderingen.

Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je jouw recht op huurtoeslag kwijt raakt. Het kan uiteraard ook mogelijk zijn dat je juist wél recht op de huurtoeslag krijgt.

Dit alles is weer afhankelijk van de vele voorwaarden die door de overheid/Belastingdienst gesteld worden.

In dit artikel vertellen we jou dan ook graag alles over het wijzigen van de huurtoeslag. We bespreken hoe je wijzigingen door kunt geven én we kijken naar de mogelijke gevolgen.

Laten we allereerst kijken naar de mogelijkheden waarop je huurtoeslag kunt wijzigen.

 

>> Wijzig Hier Jouw Huurtoeslag!

Mogelijkheid 1: Huurtoeslag.nl

Via het internet kan je allerlei proefberekeningen voor je huurtoeslag maken. Via deze websites is het ook mogelijk om een verzoek te doen voor het wijzigen van de huurtoeslag.

Het voordeel daarbij is dat je een gespecialiseerde partij in hand neemt, waardoor je kunt verwachten dat alles goed geregeld wordt.

Sommige Nederlanders vinden namelijk dat de Belastingdienst en alle bijbehorende voorwaarden veel te ingewikkeld zijn. Door een dergelijk bureau in te schakelen, kan je die ellende voorkomen.

Het enige dat je dan hoeft te doen is het verzoek door te geven en alles wordt voor je geregeld. Klik hier om je huurtoeslag direct aan te passen.

Huurtoeslag wijzigen

Mogelijkheid 2: De belastingdienst

Veel mensen kiezen er voor om zelf de huurtoeslag te wijzigen. Dat is namelijk ook niet al te lastig. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is in te loggen op je ‘Mijn Toeslagen’ account.

Dit is een gepersonaliseerd account waarmee je alles omtrent je toeslagen in kunt zien en kunt wijzigen. Deze pagina is via de website van de Belastingdienst te vinden; je kunt vervolgens met je DigiD inloggen.

Als je vervolgens op huurtoeslag klikt, kan je alle gewenste acties gaan ondernemen. Je kunt daar bijvoorbeeld de hoogte van je inkomen aanpassen, waardoor mogelijk het recht op de huurtoeslag verdwijnt.

Ook andere wijzigingen in je leven kunnen ervoor zorgen dat het recht op de huurtoeslag wijzigt of veranderd. Ook kan de hoogte van de huurtoeslag gaan veranderen. Daarover kan je later in dit artikel meer lezen.

Als je de gegevens in je Mijn Toeslagen account aangepast heb, kan je dit vervolgens naar de Belastingdienst sturen. Ook dit gaat allemaal digitaal en bijzonder snel.

Het wijzigen van je huurtoeslag is dan ook geen arbeidsintensieve klus. Je bent er zeker niet al te veel tijd aan kwijt.

Integendeel zelfs. Doordat alles digitaal gaat, gaat het bijzonder snel.

Jouw wijzigingen komen uiteindelijk bij de Belastingdienst terecht. Daar gaan ze je wijzigingen nogmaals bekijken en uiteindelijk de wijzigingen in gang zetten.

Het mogelijke gevolg kan dus zijn dat je geen huurtoeslag meer gaat ontvangen, dat je minder huurtoeslag gaat ontvangen of dat je vanaf nu juist wél huurtoeslag gaat ontvangen.

Wel moet je er goed op letten dat je wel de juiste gegevens doorgeeft aan de belastingdienst.

Als je een fout maakt bij het invullen van het formulier, bestaat de kans dat je onterecht te veel toeslag krijgt. Aan het einde van het jaar moet je het hele bedrag dan weer terug betalen.

Recht op huurtoeslag verdwijnt

Je hebt alleen onder bepaalde omstandigheden recht op de huurtoeslag. Dat is alleen het geval als je aan alle voorwaarden voldoet.

Deze voorwaarden hebben onder andere betrekking op je inkomen, op je vermogen en op de rekenhuur per maand. Mocht je door de wijzigingen in je leven niet meer aan deze voorwaarden voldoen, verdwijnt je recht op de huurtoeslag.

Let op: het kan hierbij mogelijk zijn dat je te veel ontvangen huurtoeslag ook nog terug moet betalen.

We willen je dan ook graag aanraden om wijzigingen in je leven tijdig door te geven aan de Belastingdienst. Op die manier kan je voorkomen dat je nog meer geld terug dient te betalen.

Ook kan het raadzaam zijn om de huurtoeslag gedurende een jaar opzij te zetten, met name als je wijzigingen in je leven aan kunt zien komen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een te verwachten loonstijging of een verhuizing naar een ander (huur) huis.

Je krijgt minder huurtoeslag

Het is ook mogelijk dat je meer gaat verdienen, maar toch onder de grens blijft zitten. In dat geval behoudt je je recht op de huurtoeslag, maar wordt het maandelijkse bedrag wel lager.

Ook dat is dus mogelijk. Hierbij bestaat ook de mogelijkheid dat je een te veel ontvangen bedrag terug dient te betalen.

Ook kan de Belastingdienst ervoor kiezen om dit te verrekenen met de uitbetaling van de eerstvolgende huurtoeslag.

Je krijgt juist wel recht op huurtoeslag

Er zijn meerdere situaties denkbaar waarbij je plotseling wél recht op huurtoeslag kunt hebben. Als je dit jarenlang niet gehad hebt, is dat ongetwijfeld een kwestie van wennen.

Toch is het van belang om snel je huurtoeslag bij de Belastingdienst aan te vragen. Je hebt er tenslotte recht op. Ook hiervoor kan je gebruik maken van je Mijn Toeslagen account.

Geef in dit account alle gevraagde gegevens op en al snel blijkt of je inderdaad recht op de toeslag hebt. Dien de aanvraag in en wacht vervolgens op bericht van de Belastingdienst.

Uiteraard heb je wel pas recht op de toeslag als je aan alle voorwaarden voldoet. De rekenhuur per maand mag niet te hoog zijn, je inkomen mag niet te hoog zijn en je vermogen moet ook onder de vermogensgrens blijven.

Bovendien moet je een sociaal huurhuis gaan huren en dus geen huis uit de vrije sector.

Samenvattend

Moraal van dit artikel: het is niet al te moeilijk om je huurtoeslag te wijzigen. Je kunt dit makkelijk en snel via je huurtoeslag.nl account doen.

Vul wel alle gevraagde gegevens naar eer en geweten in.

Mocht je hiermee proberen te frauderen; haal het uit je hoofd. De Belastingdienst heeft de zaakjes op orde en komt ongetwijfeld achter frauduleuze praktijken.

Een behoorlijke boete kan hier een mogelijk gevolg van zijn. Vul daarom de gevraagde gegevens naar eerlijkheid in en wacht de mogelijke gevolgen af.

Om dit artikel af te sluiten nog één laatste tip: geef wijzigingen in je leven zo snel mogelijk door. Daarmee kan je de gevolgen van je huurtoeslag beperken!

 

>> Wijzig Hier Jouw Huurtoeslag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *