Recht op huurtoeslag

Heb jij recht op huurtoeslag? Lees hier alle voorwaarden!

Recht op huurtoeslagHeb jij recht op huurtoeslag? Ben jij aan het zoeken naar een nieuwe woonomgeving? Wil je het ouderlijk huis verlaten?

Of woon je al op jezelf, maar wil je de stap naar een ander huis maken? In alle gevallen is het belangrijk om een afweging te maken: ga je voor een huurhuis of voor een koophuis?

Door de huidige huizenmarkt is het voor velen onwaarschijnlijk om een huis te kopen. Dit heeft puur te maken met de lastige situatie waarin onder andere starters zitten, maar ook mensen met een relatief laag inkomen.

Het wordt door de stijgende huizenprijzen niet al te makkelijk gemaakt. Maar, gelukkig heeft de overheid een bepaalde toeslag in het leven geroepen.

De zogeheten huurtoeslag bestaat alweer vele jaren en veel mensen maken er gretig gebruik van. Het is echter niet voor een ieder mogelijk om de huurtoeslag te krijgen.

Nee, je moet recht op de huurtoeslag hebben. Dat klinkt wellicht ietwat vaag, maar dat is het zeker niet.

De overheid heeft namelijk strikte regels en voorwaarden in het leven geroepen. Je dient aan al deze voorwaarden te voldoen. Is dat het geval? Dan heb je recht op huurtoeslag.

Is dat niet het geval? Dan heb je geen recht op de huurtoeslag. Voor het aanvragen van de huurtoeslag moet je dan ook rekening houden met al deze voorwaarden.

Heb jij enig idee wat al deze voorwaarden inhouden? Wij kunnen ons goed voorstellen dat je hier niet van op de hoogte bent.

Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat vele Nederlanders niet op de hoogte zijn van alle regels en voorwaarden bij de verschillende toeslagen.

Het is namelijk zo dat de voorwaarden voor de huurtoeslag anders zijn dan de voorwaarden voor bijvoorbeeld de zorgtoeslag.

 

>> Bereken Hier Jouw Huurtoeslag!

 

De voorwaarden

De belangrijkste vraag is dan ook: wanneer heb je recht op huurtoeslag? Het antwoord op die vraag valt te beantwoorden aan de hand van alle voorwaarden.

Wij hebben daarom hieronder alle voorwaarden op een rijtje gezet waar je aan moet voldoen. Let op: deze voorwaarden geven het recht op huurtoeslag aan.

Als je op zoek bent naar de voorwaarden van bijvoorbeeld de zorgtoeslag verwijzen wij je graag naar ons andere artikel. (link naar artikel ‘recht op zorgtoeslag’).

De overheid heeft meerdere voorwaarden in het leven geroepen. Eén van die voorwaarden heeft betrekking op de maximale rekenhuur per maand.

De rekenhuur per maand is de som van de maandelijkse huurprijs plus de servicekosten.

Deze twee elementen vormen samen de rekenhuur per maand en dit bedrag moet binnen bepaalde grenzen zitten.

Het gaat hierbij om het volgende bedrag: de rekenhuur per maand mag maximaal € 720,42 zijn. Is de rekenhuur hoger dan dit bedrag?

Dan heb je geen recht op de huurtoeslag. Als je jonger dan 23 jaar bent, mag de huur zelfs niet hoger dan € 424,44 zijn. Hierbij gaat het er overigens ook nog om dat alle bewoners van het huurhuis jonger dan 23 jaar oud zijn.

Ook stelt de overheid eisen aan het inkomen. Als je alleenstaand bent, mag je in 2019 niet meer verdienen dan € 22.700.

Als je samen met andere woont, mag het totaalinkomen niet hoger zijn dan € 30.825. Is dat wel het geval? Dan hebben jullie geen recht op de huurtoeslag.

Deze bedragen verschillen overigens van jaar tot jaar. Het is dan ook aan te raden om de actuele getallen in de gaten te houden.

Daarnaast speelt ook nog het vermogen van jou en je eventuele medebewoners een belangrijke rol. Het vermogen mag maximale per bewoner €30.360 zijn. Ook dit is heel simpel.

Zit je daarboven? Dan heb je geen recht op de huurtoeslag.

Dat is echter niet het enige waar de overheid voorwaarden aan stelt. Nee, het moet ook om een sociale huurwoning gaan. Als je een huis in de vrije sector huurt, heb je sowieso geen recht op de huurtoeslag.

Tot slot stelt de overheid ook nog eisen aan de woonruimte. Het moet namelijk om een zelfstandige woonruimte gaan. Wat is een zelfstandige woonruimte?

Dat is onder meer een woonruimte met een toegangsdeur die op slot kan, een wc en een keuken.

De uitzonderingen

Bovenstaande voorwaarden zijn relatief helder, lijkt ons. De overheid heeft echter ook nog specifieke uitzonderingen in het leven geroepen.

We hebben het hierbij over onderstaande uitzonderingen:

Als je:

  • nog geen 18 jaar oud bent
  • co-ouders bent
  • verzorging thuis krijgt
  • een groot huishouden hebt
  • langer dan 1 jaar buitenshuis woont
  • woning is aangepast in verband met een gehandicapte bewoner
  • gehandicapt en onder de 23 jaar oud bent

Deze uitzonderingen zijn dus behoorlijk specifiek per situatie. Heb jij te maken met één van bovenstaande situaties? Ons advies is dan om contact met de Belastingdienst op te nemen.

Op die manier weet je 100% zeker dat je goed zit.

Huurtoeslag aanvragen

Heb je hierboven alle voorwaarden gelezen? Denk je op basis daarvan dat je recht op de huurtoeslag hebt? In dat geval kan je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst.

Je kunt hiervoor met je DigiD inloggen in je gepersonaliseerde ‘Mijn Toeslagen’ account. In dit account zijn alle toeslagen te vinden. Klik op de huurtoeslag en vul alle gevraagde gegevens in.

Het gaat daarbij onder andere om de gegevens zoals deze onder het kopje ‘de voorwaarden’ benoemd zijn.

Als je de aanvraag eenmaal indient, krijg je direct te zien hoe hoog je maandelijkse huurtoeslag bedraagt.

Vervolgens gaat de Belastingdienst de aanvraag nogmaals keuren en het systeem hierop inrichten. Als dat allemaal gebeurd is, kan je maandelijks de huurtoeslag verwachten.

Mocht er nou in je leven iets veranderen ,moet je dit tijdig aan de Belastingdienst doorgeven. Dit kan bijvoorbeeld een ander huis zijn of een hoger salaris.

Dit zijn elementen die ervoor kunnen zorgen dat je recht op de huurtoeslag vervalt. Om een naheffing te voorkomen, is het aan te raden om dit tijdelijk door te geven.

Op die manier kan je een hoop ellende achteraf besparen.

Toeslagenaanvragen.net

Bij het aanvragen van toeslagen bij de belastingdienst worden veel fouten gemaakt. De online formulieren die je dient in te vullen bij de belastingdienst bevatten veel vakjargon, waardoor het niet voor iedereen makkelijk is om de aanvraag te doen.

Het probleem daarmee is dat als je de toeslagformulieren verkeerd invult, de kans bestaat dat je te veel toeslag krijgt waar je eigenlijk geen recht op hebt.

Het kan dan zijn dat je aan het einde van het jaar je toeslagen weer moet terugbetalen.

Aan de andere kant kan het ook zijn dat je juist recht had op meer toeslag, maar doordat je het formulier verkeerd hebt ingevuld, je nu geen recht hebt op toeslagen.

Dat kan allemaal voorkomen worden met de juiste begeleiding. Via toeslagenaanvragen.net is het aanvragen van toeslagen makkelijker gemaakt.

Dit is gedaan door het versimpelen van de formulieren en de mogelijkheid tot hulp bij het invullen.

Ben jij benieuwd wat toeslagenaanvragen.net voor jou kan betekenen? Neem dan eens een kijkje op de website van toeslagenaanvragen.net.

 

>> Ga Naar Toeslagenaanvragen.net!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *