Toeslagen aanvragen na scheiding

Toeslagen aanvragen na scheiding, hier moet je goed op letten!

Toeslagen aanvragen na scheidingEen scheiding. Je hoort het tegenwoordig steeds vaker. In vergelijking met pakweg 30 jaar geleden scheiden tegenwoordig ontzettend veel mensen.

Hoe dat komt? Daar zijn de meningen over verdeeld. Wel is het een feit dat een scheiding veel ellende met zich mee brengt. Niet alleen voor de personen die gaan scheiden, maar ook voor naasten.

Onder andere kinderen kunnen de dupe van een scheiding van hun ouders worden. In ieder geval is het een goed idee om direct te kijken welke toeslagen jij kunt aanvragen na een scheiding.

Daarnaast zijn er ook nog een hoop praktische zaken die geregeld moeten worden na een scheiding. Een van die zaken heeft te maken met de toeslagen.

Bij de voorwaarden voor elke toeslag is er namelijk verschil tussen twee situaties:

  • Een situatie als alleenstaande
  • Een situatie met een toeslagpartner

Op het moment dat je gaat scheiden, kan bovenstaande veranderen. Dat hoeft overigens niet altijd het geval te zijn, maar daarover lees je later in dit artikel meer.

Met dit artikel willen we jou graag op de juiste wijze informeren over de mogelijke gevolgen van je toeslag na een scheiding.

Mocht jij onverhoopt met een scheiding te maken hebben, ben je dankzij dit artikel op de hoogte van alle belangrijke zaken.

 

>> Download Gratis Toeslagen E-Book!

 

Toeslagen aanvragen na scheiding

Als je gaat scheiden, brengt dat een hoop veranderingen met zich mee. Je woonde wellicht al samen, waardoor één van jullie op zoek moet naar een ander huis.

Ook op het financiële gebied gaat er een hoop veranderen. Wellicht was je er al jarenlang aan gewend om een dubbel inkomen te hebben. Door een scheiding kan die situatie ook teniet worden gedaan.

Zodra je gaat scheiden, is het sowieso belangrijk om dat direct aan de Belastingdienst door te geven. Een scheiding kan namelijk ook voor een veranderend inkomen gaan zorgen.

Wellicht moet je wel meer uren gaan maken om je hoofd boven het water te houden. Daarentegen is het ook mogelijk dat je minder gaat werken omdat je de zorg voor je kinderen in je eentje gaat dragen.

Kortom: een scheiding kan voor veranderingen zorgen op het gebied van de voorwaarden van een toeslag.

Na een scheiding is het dan ook zaak om een verandering van het inkomen zo snel mogelijk aan de Belastingdienst door te geven.

Op dat moment is het ook mogelijk om eventueel een toeslag aan te vragen na een scheiding. Als jij onder de inkomensgrens zit, heb je recht op de toeslag. Althans; als je ook aan alle andere voorwaarden voldoet.

Voor het aanvragen van een toeslag na een scheiding moet je wel met enkele zaken rekening houden. Zo is het soms mogelijk dat jouw ex na je scheiding meer gaat verdienen, waardoor jij misschien toeslag terug moet betalen.

Ook dat is een mogelijk scenario waar je absoluut niet op zit te wachten. Geef de veranderingen dus spoedig aan de Belastingdienst door en maak hierbij eventueel gebruik van de 10% regeling.

Deze regeling is in het leven geroepen om situaties zoals hierboven beschreven te voorkomen. Het is namelijk niet eerlijk dat jij toeslag terug moet gaan betalen als jouw ex meer gaat betalen.

3 redenen waarom je ex nog toeslagpartner is

Je weet ongetwijfeld bij het aanvragen van een toeslag dat daar voorwaarden aan worden gesteld. Deze voorwaarden hebben onder andere betrekking op het inkomen en het vermogen.

Als jij alleenstaand bent, zijn de bedragen op die situatie afgestemd. Als je een toeslagpartner hebt, zijn de bedragen op die situatie afgestemd.

Maar, stel nou dat je gaat scheiden: is je ex dan direct geen toeslagpartner meer? Nou, er zijn dus 3 mogelijkheden waarin je ex nog steeds je toeslagpartner.

De eerste situatie is als je getrouwd was. Als je niet meer getrouwd bent, moet je enkele dingen gaan regelen.

Allereerst moet je een adreswijziging aan de gemeente doorgeven; je gaat tenslotte niet meer samenwonen. Daarnaast moet je via een advocaat echtscheiding aanvragen.

Tot slot is het noodzakelijk om via je ‘Mijn Toeslagen’ account de officiële aanvraagdatum van de scheiding door te geven aan de Belastingdienst.

Heb je deze stappen ondernomen? Dan ben je geen toeslagpartner meer vanaf de 1e dag van de maand.

Had je een geregistreerd partnerschap met je ex? Ook dan moet je bovenstaande 3 stappen volgen:

  • Adreswijziging aan de gemeente doorgeven
  • Advocaat het eind van het geregistreerd partnerschap aan laten vragen bij de rechtbank
  • Via je ‘Mijn Toeslagen’ account de officiële einddatum van het geregistreerd partnerschap aan de Belastingdienst doorgeven

Ook hierbij geldt weer dat je geen toeslagpartner meer bent op de 1e dag van de maand nadat bovenstaande 3 stappen doorlopen zijn.

Woonde je samen met je toeslagpartner? Dan is het noodzakelijk om de verhuizing van één van de twee aan de gemeente door te geven.

Deze melding wordt automatisch aan de Belastingdienst doorgeven, waarna je ex vervolgens niet meer voor de toeslag mee telt.

Verandering in inkomen door ex partner

Heb je te maken met een verandering in je inkomen? Ga je meer of minder werken? Het is hoe dan ook noodzakelijk om deze wijzigingen spoedig aan de Belastingdienst door te geven.

Dergelijke gegevens zijn namelijk van levensbelang bij het bepalen of je recht op een toeslag hebt. Geef de wijziging dus zo snel mogelijk aan de Belastingdienst door en voorkom dat je achteraf veel terug moet betalen.

In sommige situaties komt de 10% regeling van pas. Dat is het geval als jouw ex meer gaat verdienen door je scheiding.

Het kan daardoor zijn dat jij minder toeslag gaat ontvangen. Met de 10% regeling is het mogelijk om die vervelende en oneerlijke situatie te voorkomen.

Toeslagen aanvragen na scheiding met Toeslagenaanvragen.net

Klinkt bovenstaand verhaal wellicht iets te ingewikkeld in jouw oren? Of wil je jouw energie liever aan de scheiding besteden? Of heb je simpelweg al je energie voor de scheiding nodig?

Maak dan gebruik van de diensten van toeslagenaanvragen.net. Het gespecialiseerde team achter deze website neemt alles op het gebied van toeslagen uit jouw handen.

Denk hierbij aan onder andere het aanvragen, het wijzigen en het stopzetten van de toeslagen. Zeker tijdens en na een scheiding staat het team van toeslagenaanvragen.net voor jou klaar!

 

>> Ga Naar Toeslagenaanvragen.net!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *