Toeslagen kinderopvang

Welke toeslagen krijg je voor kinderopvang?

Toeslagen kinderopvangWelke toeslagen krijg je voor kinderopvang? Als trotse vader of moeder heb je uiteraard alles voor je kind over. Echter heb je ook geld nodig om te kunnen leven.

Met name in de huidige maatschappij zie je dan ook veelvuldig dat beide ouders aan het werk zijn. Het gevolg daarvan is dat er voor het kind een andere oplossing gezocht moet worden.

Beide ouders zijn tenslotte niet in staat om overdag bij het kind te zijn.

Een prima oplossing daarvoor is om het kind naar een kinderopvang te sturen. Hiermee is het mogelijk dat beide ouders werken, aangezien het kind in goede handen is.

Daarnaast is het voor een kind ook nog eens leerzaam om met gelijkgestemde op te trekken.

Op sociaal vlak kunnen kinderen hier dan ook een hoop van leren. Maar, een kinderopvang is niet gratis. Sterker nog; de tarieven voor het opvangen van kinderen zijn in de afgelopen gigantisch gestegen.

Voor sommige ouders werd de kinderopvang of crèche dan ook onbetaalbaar. Dat kon de overheid niet aanzien.

Zij hebben dan ook besloten om een toeslag voor de kinderopvang in het leven te roepen. De zogeheten kinderopvangtoeslag is puur bestemd om mensen financieel bij te staan bij het betalen van de kinderopvang.

 

>> Bereken Hier Jouw Kinderopvangtoeslag!

 

Welke toeslag krijg je voor kinderopvang?

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het hierbij om de kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is samen met onder meer de zorgtoeslag en de huurtoeslag de meest toegepaste toeslag in het land.

Veel ouders maken met veel plezier gebruik van de kinderopvangtoeslag. Dat heeft uiteraard te maken met het financiële plaatje.

Het is simpelweg een gigantische kostenpost om je kind naar een kinderopvang te sturen. Laat staan als je meerdere jonge kinderen hebt die naar de kinderopvang moeten gaan.

Met behulp van de kinderopvangtoeslag draagt de overheid haar steentje bij om dit allemaal te kunnen financieren.

5 voorwaarden voor het ontvangen van kinderopvangtoeslag

Het is wel belangrijk om te weten dat je niet zomaar recht op de kinderopvangtoeslag hebt. Nee, integendeel zelfs. Je hebt pas recht op deze toeslag als je aan alle voorwaarden voldoet.

Het draait hierbij om 5 voorwaarden. Wij hebben deze 5 voorwaarden hieronder even overzichtelijk uiteengezet:

 • Je moet werken; dat geldt ook als je een toeslagpartner hebt. Dan moeten jullie beide werken.
 • Je kind moet naar een geregistreerde opvang gaan
 • Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben; dit geldt ook voor je toeslagpartner.
 • Je krijgt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage voor het kind
 • Je moet een schriftelijke overeenstemming met het kindercentrum, kinderopvang of gastouderbureau hebben

Graag willen we nog enige toelichting geven op de eerstgenoemde voorwaarden. Het is namelijk niet per sé noodzakelijk dat je aan het werk bent.

Nee, het volgen van een studie is ook een voorwaarde om recht te hebben op het verkrijgen van de kinderopvangtoeslag.

Dat geldt ook voor de situatie waarin je met een traject bezig bent om werk te krijgen. De laatste optie is dat je een inburgeringscursus volgt bij een gecertificeerde instelling.

Bij bepaalde voorwaarden draait het zowel om jou als om je toeslagpartner. Dat is het geval bij de voorwaarden omtrent het hebben van werk en om het hebben van een Nederlandse nationaliteit.

In het Landelijk Register Kinderopvang staan alle kinderopvangcentra genoemd die geregistreerd zijn.

Kinderopvang toeslag berekenen

Denk je recht te hebben op de kinderopvangtoeslag? Dan kan het nooit kwaad om eens te gaan berekenen hoe hoog jouw kinderopvangtoeslag zou zijn.

Om dit te berekenen, kan je op de website van de Belastingdienst een proefberekening maken. Deze proefberekening is overigens ook op toeslagenaanvragen.net te vinden, maar daarover lees je later nog meer.

Bij het maken van de proefberekening moet je meerdere gegevens invullen. Het is dan ook aan te raden om de toeslagen van het vorig jaar erbij te pakken (aanslag inkomstenbelasting), de eventuele huurbedragen van je woning en een rekening of offerte van het kinderopvangcentrum.

Al die gegevens moeten namelijk in de proefberekening ingevuld worden. Vervolgens kan je direct in zien hoe hoog de kinderopvangtoeslag voor jou gaat worden. Daarbij moet je dus uiteraard wel aan de hierboven genoemde 5 voorwaarden voldoen.

Kinderopvangtoeslag aanvragen voor meerdere kinderen?

Is het mogelijk om kinderopvangtoeslag voor meerdere kinderen aan te vragen? Of heeft de Belastingdienst daar een stokje voor gestoken? Of is er iets anders door de Belastingdienst op dit gebied geregeld?

Het is absoluut mogelijk om kinderopvangtoeslag voor meerdere kinderen aan te vragen. Heb je reeds een kind op een kinderopvang zitten waar je al kinderopvangtoeslag voor ontvangt?

Dan kan je gemakkelijk het 2e kind bij de Belastingdienst doorgeven. Het is daarbij wel van belang dat dit binnen 4 weken aan de Belastingdienst doorgegeven wordt.

Op die manier is het mogelijk om het proces in gang te zetten. Bij het wijzigen van de kinderopvangtoeslag kan je gebruik maken van je Mijn Toeslagen account. Hierbij moet je meerdere gegevens invullen:

 • Naam, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN) van uw kind
 • Naam en adres van de opvanglocatie(s)
 • De soort opvangorganisatie (kindercentrum of gastouderopvang)
 • De soort opvang (dagopvang of buitenschoolse opvang)
 • Het registratienummer Landelijk Register Kinderopvang van het kindercentrum of de gastouder
 • Het uurtarief van de opvangorganisatie
 • Het aantal opvanguren per maand

De hoogte van de kinderopvangtoeslag voor je 2e kind is afhankelijk van de situatie. Ook hiervoor kan je een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst of op toeslagenaanvragen.net.

Over die laatst genoemde website kan je hieronder nog aanvullende informatie vinden.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Wil je kinderopvangtoeslag aan gaan vragen? Dan kan je dit op de website van de Belastingdienst doen. Wil je hier liever niet al te veel tijd aan besteden?

Geef het dan uit handen aan toeslagenaanvragen.net. Het team achter deze website is dag in en dag uit bezig met het aanvragen, wijzigen en stopzetten van verschillende toeslagen.

Zij zijn dan ook de aangewezen partij om jou te helpen met het aanvragen van toeslagen. Ook als je het aanvragen van de kinderopvangtoeslag niet helemaal begrijpt staat het team van toeslagenaanvragen.net graag voor je klaar.

Maak het jezelf makkelijker en profiteer van de diensten van deze gespecialiseerde partij!

Benieuwd naar de diensten van toeslagenaanvragen.net? Neem dan eens een kijkje op de pagina.

 

>> Ga Naar Toeslagenaanvragen.net!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *