Toeslagen wijzigen

4 redenen waarom het belangrijk is om je toeslagen te wijzigen

Toeslagen wijzigen? Elk jaar zien we weer hetzelfde op en rondom Prinsjesdag. De koning laat weten dat heel het land er op vooruit gaat.

De koopkracht neemt toe, we hoeven minder belasting te betalen en eigenlijk alles wordt verbeterd. In de praktijk blijkt vaak dat dit behoorlijk tegenvalt.

Sterker nog: in Nederland leven nog steeds veel mensen op of onder de armoedegrens. Dat is eigenlijk onacceptabel in deze tijd.

Toch investeert de overheid al jarenlang veel geld om veel huishoudens tegemoet te komen. Dat gebeurt aan de hand van toeslagen, zoals een kindgebonden budget, de zorgtoeslag en de huurtoeslag.

In bepaalde situaties heb je recht op deze toeslagen, waardoor je een financiële tegemoetkoming krijgt. Het doel van deze financiële tegemoetkoming is om het voor een ieder zo goed mogelijk te krijgen/houden in Nederland.

Helaas merken we in de praktijk dat er toch nog veel onduidelijkheden omtrent de toeslagen zijn. Zo hebben veel mensen een toeslag niet aangevraagd, terwijl ze hier wel recht op hebben.

Bij nagenoeg alle toeslagen is het echter zo dat je hier zélf actie voor moet ondernemen. Door de digitale ontwikkelingen is het mogelijk om alles omtrent je toeslagen in je ‘Mijn Toeslagen’ account aan te passen.

In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden om toeslagen te wijzigen. We kijken niet alleen naar de mogelijkheden, maar ook naar de essentie hiervan.

Met andere woorden: het is ontzettend belangrijk om je toeslagen tijdig te wijzigen.

 

>> Wijzig Hier Jouw Toeslagen!

 

4 redenen waarom het belangrijk is om je toeslagen te wijzigen

Als je recht hebt op toeslagen is dat natuurlijk mooi meegenomen. Het leven is al duur genoeg en alle beetjes helpen.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat je recht op toeslagen wijzigt. Indien dat het geval is is het belangrijk om zo snel mogelijk je persoonlijke gegevens aan te passen bij de belastingdienst.

1. Je krijgt meer salaris

Als je nu al toeslagen ontvangt en je gaat meer verdienen, heeft dat direct gevolgen van de hoogte van je toeslagen.

Het is dan belangrijk om je nieuwe inkomen zo snel mogelijk door te geven bij de belastingdienst. Als je dat niet doet, loop je namelijk het risico dat je alle toeslagen die je teveel hebt ontvangen moet terugbetalen.

In sommige gevallen is het slechts een deel van de toeslagen die je hebt ontvangen maar als je boven de toeslagengrens komt, bestaat ook de kans dat je alles moet terugbetalen.

2. Ontslag of minder salaris

Het zou kunnen zijn dat je van baan bent veranderd waardoor je nu minder salaris ontvangt. Ook dan is het zeker een goed idee om je nieuwe inkomen direct door te geven bij de belastingdienst omdat je mogelijk meer recht hebt op toeslagen.

Het zou dan jammer zijn dat je eigenlijk veel meer geld van de belastingdienst had kunnen krijgen, maar omdat je het niet hebt doorgegeven het niet ontvangt.

Wel is  het een voordeel dat de belastingdienst zelf een definitieve berekening doet op basis van de inkomsten belasting.

Mocht dan blijken dat je eigenlijk meer recht had op toeslagen, krijg je het als nog met terugwerkende kracht uitbetaald.

3. Je gaat samenwonen

Voor huurtoeslag is het voor de belastingdienst belangrijk om te weten of je alleen woont, of met iemand samen. Dat heeft namelijk gevolgen voor de hoogte van huurtoeslag waar je recht op hebt.

Stel dat je gaat samen wonen, maar dit niet doorgeeft, is de kans aanwezig dat de belastingdienst je te veel geld heeft uitbetaald.

Zodra de belastingdienst erachter komt dat je eigenlijk met twee personen ingeschreven stond op het adres, zal de belastingdienst je als nog een bericht sturen dat je toeslagen terug moet betalen.

Aangezien huurtoeslag vaak het hoogste bedrag is dat je krijgt aan toeslagen, is het met deze toeslag extra belangrijk om wijzigingen zo snel mogelijk door te geven.

4. De kinderopvangtoeslag

Veel ouders maken geen gebruik van kinderopvangtoeslag. Dat komt vooral omdat veel ouders geen idee hebben dat ze er recht op hebben. Hierdoor is de kans groot dat je een mooi bedrag laat liggen.

Als je werkt en daarvoor gebruik moet maken van een kinderopvang, is het altijd een goed idee om te kijken of je recht hebt op deze toeslag.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook belangrijk om zo snel mogelijk de toeslag weer stop te zetten als je geen gebruik meer maakt van een kinderopvang.

Geef het geld niet te snel uit

Als je niet zeker weet of je recht hebt op de toeslagen, maar deze wel hebt aangevraagd, is het een goed idee om niet direct al het geld uit te geven.

Als je dat geld namelijk in een eerder stadium al uitgegeven hebt, kan dat voor nijpende situaties zorgen. Des te meer reden om wijzigingen direct aan de Belastingdienst door te geven.

Want, weet jij wat er gebeurt als je deze wijzigingen niet doorgeeft? Bij het doen van de inkomstenbelasting is voor de Belastingdienst direct inzichtelijk hoeveel geld je in het voorgaande jaar ontvangen hebt van je werkgever(s).

Op basis van dat bedrag gaat de Belastingdienst ook bekijken of je wel recht op de ontvangen toeslagen had. Was dat niet het geval? Dan moet je het bedrag dus terugbetalen.

Het vervelende daarbij is dat je de inkomstenbelasting pas in april/mei/juni van het opvolgende jaar doet.

De kans bestaat dus dat je in de zomer van 2021 hoort dat je de toeslagen van 2020 terug dient te betalen. Dit kan voor lastige financiële situaties zorgen.

Hoe kan je toeslagen wijzigen?

Toeslagen wijzigenHet wijzigen van de toeslagen is een kleine moeite, maar is dus wel ongelooflijk belangrijk. Voor het wijzigen van de toeslagen kan je gemakkelijk inloggen op je Mijn Toeslagen account.

Dit account is via de website van de Belastingdienst te bereiken. Log daar met je DigiD in en je hebt direct volledig inzicht tot al je toeslagen.

Als je daar naar ‘wijzigen’ gaat, kan je gemakkelijk jouw gegevens wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld een verandering in je inkomen of een verhuizing doorgeven.

Op basis daarvan gaat de Belastingdienst direct kijken of je nog wel recht op de toeslag hebt. Als dat niet het geval is, krijg je een bericht van de Belastingdienst.

Vervolgens dien je, in veel gevallen, een gedeelte van de toeslag terug te betalen. In sommige gevallen dien je ook alles terug te betalen.

Het kost dus weinig moeite, maar het is wel belangrijk om wijzigen door te geven. Je maakt het daarmee voor jezelf een stuk makkelijker en het scheelt je een hoop kopzorgen in een later stadium.

Maak gebruik van toeslagenaanvragen.net

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het wijzigen van de toeslag? Klinkt bovenstaand verhaal wellicht iets te ingewikkeld bij jou in de oren?

Dan kan je gebruik maken van de diensten van toeslagenaanvragen.net. Bij deze dienstverlener is het mogelijk om direct je toeslag aan te vragen, te wijzigen of stop te zetten.

Een absoluut voordeel van deze dienstverlener is dat je dit makkelijk én snel kunt doen. Je hebt hier geen kennis voor nodig.

Nee, je hoeft slechts enkele gegevens in te vullen waarna de dienstverlener het voor de rest voor jou gaat verzorgen.

Tip: wist je dat het mogelijk is om toeslagen van enkele jaren ook nog te wijzigen? Op toeslagenaanvragen.net kan je bijvoorbeeld de toeslagen tot 2 jaar terug nog wijzigen.

Stel dat je in 2020 nog een toeslag van 2018 wilt wijzigen, is dat geen probleem. Maak direct gebruik van de handige en snelle diensten van deze dienstverlener.

Maak het jezelf een stuk makkelijker en profiteer van de aanwezige kennis en ervaring. Dat scheelt jou een hoop tijd en kopzorgen!

 

>> Wijzig Hier Jouw Toeslagen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *