Toetsinginkomen berekenen met deze handige online tool

Benieuwd hoe jij je toetsinginkomen kunt berekenen? De wereld van toeslagen is in Nederland over het algemeen prima geregeld.

Hiermee bedoelen we dat de overheid een toeslag toekent aan mensen die het echt nodig hebben. Bekende voorbeelden hiervan zijn de zorgtoeslag, het kind gebonden budget en de huurtoeslag.

Met dergelijke toeslagen is het voor huishoudens mogelijk om de zorg te betalen, de opvang voor hun kinderen te betalen of om de huurprijs te betalen.

Toch zijn her en der nog kritiekpunten op het toeslagstelsel in Nederland te noemen. Zo worden veel mensen nog achteraf geconfronteerd met een afrekening van de toeslag.

Dit is bijvoorbeeld het geval als een persoon een toeslag heeft gekregen, terwijl hij/zij daar geen recht meer op had.

Toetsinginkomen berekenen

Het is dan ook ontzettend belangrijk om het volgende te onthouden: je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen én voor het stopzetten van een toeslag.

Krijg je gedurende het jaar een nieuwe baan en ga je daardoor een ander inkomen krijgen? Geef deze veranderingen direct door aan de Belastingdienst, zodat een nieuwe toeslag voor jou berekend wordt.

Afhankelijk van de situatie dien je dan het teveel gekregen bedrag terug te betalen. Het is uiteraard ook mogelijk dat jij geld terug krijgt van de Belastingdienst, indien je inkomen naar beneden gewijzigd wordt.

 

>> Vraag Hier Jouw Toeslagen Aan!

 

Mijn Toeslagen

In de huidige digitale wereld verloopt nagenoeg alles via het internet. Dat geldt dan ook absoluut voor het aanvragen en het stopzetten van de toeslagen.

De Belastingdienst heeft voor de toeslagen een prachtig portaal gemaakt. In dit online portaal, te vinden op de website van de Belastingdienst, kan je gemakkelijk al je toeslagen stopzetten, aanvragen of aanpassingen doorgeven.

Mocht jij in een jaar nou te maken krijgen met andere omstandigheden, is het dus zaak om dit tijdig aan de Belastingdienst door te geven. Via het online portaal, Mijn Toeslagen, gaat dit simpel en snel.

Toeslag aanvragen

In het portaal van de Belastingdienst, Mijn Toeslagen, is het ook mogelijk om toeslagen aan te vragen. Maar, je hebt pas recht op een bepaalde toeslag als je aan alle voorwaarden voldoet.

Deze voorwaarden hebben onder andere betrekking op je vermogen, op je inkomen en op overige aspecten. Bij de huurtoeslag speelt bijvoorbeeld de rekenhuur per maand ook nog een belangrijke rol.

Onder aan de streep dien je aan alle voorwaarden te voldoen. Is dat niet het geval? Dan heb je dus geen recht op de toeslag.

Bij het aanvragen van de toeslagen kan je dus gebruik maken van je persoonlijke account op Mijn Toeslagen. Als je een toeslag aan gaat vragen, wordt er naar je toetsinginkomen gevraagd.

Weet jij hoe je jouw toetsinginkomen moet berekenen?

Wat is het toetsinginkomen en hoe kun je het berekenen?

Het toetsinginkomen is één van de termen die door de Belastingdienst gebruikt wordt in de wereld van toeslagen.

De Belastingdienst zegt hier zelf het volgende over: “Het inkomen dat telt voor toeslagen is het toetsinginkomen”.

Het toetsinginkomen is het jaarinkomen van jou en je eventuele partner. De Belastingdienst gebruikt dit toetsinginkomen voor de bepaling of jij wel of geen recht op bepaalde toeslagen.

Als je een toeslag aan wilt vragen, dien je dus jouw toetsinginkomen op te geven. Maar, hoe bereken je dit? Het is daarbij afhankelijk of je een vast inkomen hebt gehad in de afgelopen jaren of niet.

Toetsinginkomen berekenen

Geen vast inkomen

Heb je geen vast inkomen gehad in het voorgaande jaar? In dat geval is het verstandig om je huidige brutosalaris te pakken en dit maal dertien te doen.

Je werkt tenslotte 12 maanden, terwijl het vakantiegeld als 13e maand aangezien wordt. Heb je bij jouw werkgever ook nog recht op een eindejaarsuitkering of een bonus?

In dat geval is het verstandig om je maandelijkse brutosalaris maal 14 te doen.

Een vast inkomen

Heb je in de afgelopen jaren wel een vast inkomen gehad? In dat geval zijn die gegevens bij de Belastingdienst reeds bekend.

De Belastingdienst zal op basis van die gegevens een inschatting doen voor het komende jaar.

Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Mocht je bijvoorbeeld van werkgever veranderd zijn, is het mede hierom ontzettend belangrijk om deze wijziging tijdig door te geven.

Toetsinginkomen berekenen met de Tool van de Belastingdienst

Gelukkig heeft de Belastingdienst ook een online tool in het leven geroepen om je te helpen bij het berekenen van je toetsinginkomen. Deze tool is op de website van de Belastingdienst te vinden en is redelijk overzichtelijk.

Je dient allereerst op te geven voor welk jaar je jouw toetsinginkomen wenst te berekenen. Je kunt dit in 2019 nog tot maximaal 2015 terug laten berekenen.

Vervolgens dien je aan te geven voor wie je het toetsinginkomen wilt berekenen (jezelf, je toeslagpartner of je medebewoner) en vervolgens kan je de desbetreffende geboortedatum invullen.

Vervolgens stelt de Belastingdienst enkele vragen over je inkomen. Krijg je bijvoorbeeld studiefinanciering? Dat telt niet meer voor de berekening van het toetsinginkomen.

Ook wordt de vraag gesteld of je een ondernemer of ZZP’er bent. Als je hier ‘nee’ aan vinkt, krijg je enkele persoonlijke vragen over je contract en je werknemer.

Het is belangrijk om al deze vragen eerlijk te beantwoorden. Alleen op die manier krijg je het juiste antwoord te zien en weet je dus of jij recht hebt op een toeslag of juist niet.

Je loonstrook

Het is belangrijk om het juiste bedrag van je loonstrook te gebruiken. We hebben het hierbij over het loon voor de loonheffing.

Dit bedrag is van belang voor de berekening van je toetsinginkomen. Op sommige loonstroken worden dit bedrag ook aangeduid met de volgende termen: ‘Fiscaal loon’, ‘Loon loonbelasting (LB)/volksverzekering’, ‘LH-loon’ of ‘heffingsloon’.

Voor de uiteindelijke berekening van je toetsinginkomen is het dus ontzettend belangrijk om het juiste bedrag van je loonstrook af te lezen. Heb je hier moeite mee?

Loop even naar de HR afdeling van je werkgever en vraag of zij je daar kunnen helpen. Voor de toekenning van de toeslagen is het ontzettend belangrijk om de juiste bedragen te gebruiken.

Ga hier dus zeer secuur mee om, voordat je onrechtmatige toeslagen gaat ontvangen.

Om dit artikel af te sluiten, willen we het nog één keer benadrukken: vinden er veranderingen in je leven plaats? Geef deze veranderingen direct aan de Belastingdienst door.

Alleen op die manier weet je zeker dat je altijd de juiste rechten met betrekking tot toeslagen hebt.

 

>> Vraag Hier Jouw Toeslagen Aan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *