Vergeet zorgtoeslag aanvragen

Zorgen om de zorgtoeslag: bijna half miljoen Nederlanders vergeet deze toeslag

Zorgen om de zorgtoeslag: bijna half miljoen Nederlanders vergeet deze toeslag. De overheid heeft enige tijd terug allerlei toeslagen in het leven geroepen.

De meest bekende voorbeelden hiervan zijn de kinderopvangtoeslag, de zorgtoeslag en de huurtoeslag. Recent onderzoek heeft schrikbarende cijfers laten zien omtrent de zorgtoeslag.

Deze zorgtoeslag is in het leven geroepen om mensen financieel een steuntje in de rug te bieden. De premie voor de zorgverzekering is in de afgelopen jaren namelijk behoorlijk gestegen.

Het gevolg? Men moet maandelijks/jaarlijks een (veel) hoger bedrag voor de zorgverzekering betalen. Voor hen is het dan ook een perfecte uitkomst dat de overheid zorgtoeslag ter beschikking stelt.

Uiteraard moet je wel aan alle voorwaarden voldoen voordat je recht op de zorgtoeslag hebt.

Deze voorwaarden zijn echter niet bij elke Nederlander bekend. Sterker nog: recent onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer een half miljoen Nederlanders de zorgtoeslag compleet vergeet.

Met andere woorden: zij weten niet dat ze hier aanspraak op maken of zij weten überhaupt niet van het bestaan van deze toeslag af.

Het recente onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 450.000 Nederlanders vorig jaar geen gebruik hebben gemaakt van de zorgtoeslag, terwijl zij daar wél recht op zouden hebben.

Vergeten zorgtoeslag aan te vragen

Hoe kan dit? Volgens de Belastingdienst is dit vaak een kwestie van onwetendheid. Mede daarom heeft de Belastingdienst nogmaals gewezen op de online tool op de website.

Met deze tool is het mogelijk om binnen enkele minuten te berekenen of je recht op de zorgtoeslag hebt.

 

>> Bereken Hier Jouw Zorgtoeslag!

 

Onwetendheid

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Independer een berekening uit gevoerd. Uit deze berekening blijkt dat men zo’n 100 miljoen euro aan toeslagen heeft laten liggen.

Hoe is het mogelijk dat men niet op de hoogte is van deze toeslag? Vaak is het een kwestie van onwetendheid, aldus Joris Kerkhof van Independer.

Maar, het is daarnaast ook zo dat veel mensen het lastig vinden om de toeslagen aan te vragen.

Volgens Kerkhof zit dat als volgt: “Veel mensen vinden het enigszins lastig om uit te zoeken of zij in aanmerking voor de toeslag komen.

Dat is niet het enige; men vindt het ook lastig om de toeslag aan te vragen”.

Dit geldt niet alleen voor mensen met lagere inkomens. Zij zouden in de basis vaak recht op de toeslag hebben. Maar, ook mensen met een modaal of hoog inkomen kunnen recht op de zorgtoeslag hebben.

Dit is weer afhankelijk van de voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan huishoudens die vorig jaar hun hypotheek overgesloten hebben en daardoor een boeterente moeten betalen.

Het is hierdoor eventueel mogelijk dat je een tegemoetkoming kunt krijgen in de vorm van zorgtoeslag.

Door de onwetendheid van mensen lopen vele huishoudens dus veel geld mis. Dit is uiterst zuur, aangezien andere mensen in dezelfde situatie wél de toeslag ontvangen.

In feite zijn de mensen die de zorgtoeslag vergeten dus een dief van de eigen portemonnee.

Maar, laten we even naar het aanvraag proces kijken. Is het aanvragen van de zorgtoeslag echt zo ingewikkeld? Of spreekt de tool van de Belastingdienst voor zich.

Wij bespreken hieronder het proces waarmee je de zorgtoeslag aan kunt vragen.

Zorgtoeslag aanvragen

Uit het recente onderzoek blijkt dus dat ongeveer 450.000 Nederlanders geen zorgtoeslag krijgt, terwijl zij daar wel recht op hebben.

De overheid en de Belastingdienst hebben echter een duidelijke richtlijn opgesteld omtrent het aanvragen van de zorgtoeslag.

Dit is volledig de eigen verantwoordelijk van de burger. Je moet zelf de toeslag aanvragen en eventuele wijzigingen aan de Belastingdienst doorgeven.

De volledige verantwoordelijkheid ligt dus bij jezelf; er valt dan ook geen verwijt te maken richting de Belastingdienst.

Voor het aanvragen van de zorgtoeslag kan je inloggen op je ‘Mijn Toeslagen’ account. Dit account is via de website van de Belastingdienst te bereiken. Je dient hier in te loggen met je DigiD.

Als je eenmaal ingelogd bent, krijg je in een scherm een overzicht van de mogelijke toeslagen te zien. Als je daar op ‘zorgtoeslag’ klikt, kan je aan de slag gaan.

De overheid heeft specifieke voorwaarden opgesteld. Als je aan alle voorwaarden voldoet, heb je recht op de zorgtoeslag.

In je Mijn Toeslagen account moet je dan ook allereerst enkele gegevens invullen. Denk hierbij aan onder andere je inkomen en je vermogen.

Deze gegevens zijn namelijk van cruciaal belang bij het bepalen of je wel of geen recht op de toeslag hebt. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst een simpele tool ontwikkeld.

Bij deze tool hoef je alleen de gevraagde gegevens in te vullen. Vervolgens berekent deze tool direct of je recht op de toeslag hebt.

Heb je recht op de zorgtoeslag? Dan geeft de tool ook direct aan hoe hoog de maandelijkse toeslag dan is.

Als je alle gegevens ingevuld hebt, bestaat dus de mogelijkheid dat je recht op de zorgtoeslag hebt. In dat geval kan je met één druk op de knop de toeslag aanvragen.

De Belastingdienst krijgt je aanvraag binnen en keurt deze nogmaals. Vervolgens gaat de Belastingdienst het systeem inrichten, zodat je maandelijks het bedrag op je rekening kunt verwachten.

Uiteraard is het daarbij wel van belang dat je de gegevens volledig eerlijk ingevuld hebt. Het is niet mogelijk om te frauderen, aangezien je na een jaar altijd nog een afrekening krijgt.

Als op dat moment blijkt dat je teveel inkomen ontvangen hebt, dien je het volledige bedrag weer terug te betalen. Vul de gegevens dan ook naar eer en geweten in.

Is het aanvragen van de zorgtoeslag lastig?

Uit het onderzoek is gebleken dat veel mensen het lastig vinden om de toeslag aan te vragen. Maar, is dat echt zo?

In feite hoef je alleen maar in te loggen en vervolgens de gegevens in te vullen. Mocht je het echt lastig vinden, kan je de verschillende hulpgidsen zoals zorgtoeslag.nl om hulp vragen.

Hierboven heb je bijvoorbeeld kunnen lezen hoe simpel het eigenlijk is om de zorgtoeslag aan te vragen.

Volg de hierboven genoemde stappen rustig op en trek je tijd hier voor uit. Je komt er dan vanzelf achter dat het aanvragen van de zorgtoeslag niet al te moeilijk is.

Nadien krijg je waar je recht op hebt; een maandelijkse zorgtoeslag!

>> Bereken Hier Jouw Zorgtoeslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *