Voorwaarden toeslagen

Voorwaarden toeslagen, alles wat je moet weten!

Meer weten over de voorwaarden voor toeslagen? In Nederland hebben we, gelukkig, te maken met een groot sociaal vangnet. Dit wilt zeggen dat de overheid bijspringt op het moment dat huishoudens het financieel niet al te breed hebben. Dit gaat in de vorm van toeslagen. Bekende voorbeelden hiervan zijn de zorgtoeslag, de huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Deze toeslagen worden op basis van bepaalde eisen aan personen/huishoudens toegekend. Sommige huishoudens zien echter door de bomen het bos niet meer. Dit heeft recent onderzoek van het Nibud uitgewezen.

Veel huishoudens onbekend met voorwaarden voor toeslagen

Ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens is niet op de hoogte van de exacte regelgeving. Doorat de huishoudens hier niet op de hoogte van zijn, kunnen zij bepaalde toeslagen mis lopen. Dat is niet handig, aangezien zij dan wél recht op deze toeslagen hebben.

Mede daarom is het ontzettend belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving. Daarbij moeten we wel één kanttekening plaatsen: de regels veranderen ongeveer elk jaar. Hierdoor is het niet altijd even makkelijk om de regels consequent bij te houden. Maar, in dit artikel kan je eigenlijk alle informatie vinden omtrent de voorwaarden die bij toeslagen gelden.

Voorwaarden toeslagen

>> Vraag Hier Jouw Toeslagen Aan!

Welke voorwaarden zijn van toepassing op toeslagen?

Als je denkt recht op een bepaalde toeslag te hebben, kan je daarvoor een aanvraag doen. Een dergelijke aanvraag kan je tegenwoordig makkelijk en snel via het online portaal van de Belastingdienst doen. Voordat je de toeslag aan gaat vragen, is het raadzaam om één van de tools te gebruiken. De Belastingdienst heeft namelijk meerdere tools ontwikkeld, waarmee je uit kunt rekenen óf je recht op een bepaalde toeslag hebt.

Deze tools houden rekening met alle facetten en voorwaarden die bij bepaalde toeslagen om de hoek komen kijken. Op basis van de uitkomst van deze tool weet je dus of je recht op de toeslag hebt, of juist niet. Maar, naar welke voorwaarden kijkt zo’n tool zoal? De Belastingdienst heeft hiervoor bepaalde voorwaarden per toeslag in het leven geroepen. De voorwaarden voor de huurtoeslag zijn bijvoorbeeld anders dan de voorwaarden voor de zorgtoeslag. Wij hebben hieronder bij de belangrijkste toeslagen de voorwaarden vermeld.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is één van de meest gebruikte toeslagen in Nederland. Dankzij deze toeslag kan een ieder gebruik maken van de zorgverlening in ons land. Maar, welke voorwaarden komen hierbij om de hoek kijken? Je leest het hieronder.

De eerste voorwaarde is dat je in Nederland woonachtig bent en ouder dan 18 jaar bent. Indien je jonger dan 18 jaar bent, val je nog onder de zorgtoeslag van je ouders. Vanaf het moment dat je 18 jaar geworden bent, is het mogelijk om de zorgtoeslag aan te vragen. Maar, daarbij moet je wel aan de volgende voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben betrekking op je inkomen en je vermogen. In 2019 mag je inkomen niet hoger zijn dan € 29,562 per jaar. Indien je een toeslagpartner hebt, mag jullie totale inkomen niet hoger zijn dan € 37,885. Dit is eigenlijk heel simpel; verdien jij per jaar meer dan € 29.562? Dan heb je geen recht op zorgtoeslag.

Dat geldt eveneens als je vermogen meer dan € 114.776 is. Heb je meer dan € 114,776 vermogen in één of andere vorm? Ook dan heb je geen recht op de zorgtoeslag. Mocht je een toeslagpartner hebben, ligt het maximale totale vermogen op € 145.136. Indien jullie daar boven komen, is het ook niet mogelijk om zorgtoeslag te krijgen.

Huurtoeslag

In Nederland is de huizenmarkt lastig en gecompliceerd te noemen. Hierdoor hebben veel mensen baat bij de zogeheten huurtoeslag. Maar, wat zijn de voorwaarden voor de huurtoeslag? Je leest het hieronder. Allereerst mag voor de huurtoeslag je inkomen niet te hoog zijn. Ben je alleenwonend? In dat geval mag je in 2019 niet meer dan € 22,700 verdienen. Ben je samenwonend met andere(n)? In dat geval mag jullie totaalinkomen niet hoger zijn dan € 30.825 per jaar.

Ook zijn er voorwaarden omtrent de huurprijs gesteld. Is de maandelijkse huur in 2019 meer dan € 720,42? Dan heb je géén recht op de huurtoeslag. Als alle inwoners in het desbetreffende huis jonger dan 23 jaar zijn, mag de huur zelfs niet hoger dan € 424,44 zijn.

Daarnaast zijn er ook nog voorwaarden omtrent het vermogen. Elke bewoner van een huurhuis mag een maximaal vermogen van € 30.360. Als je daar boven zit, heb je geen recht op de huurtoeslag.

Tot slot is het noodzakelijk om een zelfstandige woonruimte te huren. Mocht je een woonboot of recreatiewoning huren, kan je bijvoorbeeld al geen huurtoeslag krijgen. Onder een zelfstandige woonruimte valt een woonruimte met een toegangsdeur die op slot kan, een keuken en een wc.

Om het totaalplaatje nog iets ‘makkelijker’ te maken, zijn er ook nog bepaalde uitzonderingen waarbij je juist wel/geen recht op huurtoeslag hebt:

 • Je bent nog geen 18 jaar oud
 • Je bent co-ouders
 • Je krijgt verzorging thuis
 • Je hebt een groot huishouden
 • Je woont langer dan 1 jaar buitenshuis
 • Je woning is aangepast in verband met een gehandicapte bewoner
 • Je bent gehandicapt en onder de 23 jaar oud

Onderstaande uitzonderingen zijn echter behoorlijk specifiek, waardoor het handiger is om in dergelijke situaties contact met de Belastingdienst op te nemen.

Kindgebonden budget

De laatste toeslag die we willen bespreken, is het zogeheten kindgebonden budget. Dit budget wordt automatisch aan je uitgekeerd, indien je al een andere toeslag hebt. Het is daarnaast uiteraard wel noodzakelijk om aan de voorwaarden voor deze toeslag te voldoen.

Allereerst mag het inkomen van jou en je partner niet té hoog zijn. De exacte grens hiervoor is lastig te bepalen. We willen je dan ook aanraden om hiervoor een proefberekening op de website van de Belastingdienst te maken.

Daarnaast mag je vermogen ook niet te hoog zijn. Het maximale vermogen in 2019 is vastgesteld op € 114.776. Maar, heb je nog een toeslagpartner? In dat geval mogen jullie samen een maximaal vermogen van €145.136 hebben.

Tot slot zijn er nog enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld als je kind 16 óf 17 jaar oud is en niet meer naar school gaat. Ook zijn er speciale voorwaarden voor co-ouders. Ook hiervoor kan je het beste rechtstreeks contact opnemen met de Belastingdienst.

Voorwaarden toeslagen

Tips

Om dit artikel leerzaam af te sluiten, hebben we onderstaande tips op een rijtje gezet. Lees deze tips aandachtig door en doe er je voordeel mee:

 • Maak altijd gebruik van de proefberekeningen op de website van de Belastingdienst
 • Vraag toeslagen op tijd aan
 • Vergeet wijzigingen in je leven niet door te geven. Wellicht hebben deze veranderingen invloed op de hoogte van je toeslagen
 • Heb je een toeslagpartner? Houd daar dan goed rekening mee
 • Heb je geen recht meer op een toeslag? Geef dat zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst

 

>> Vraag Hier Jouw Toeslagen Aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *