Waarom huurtoeslag terugbetalen?

Waarom moet je huurtoeslag terug betalen?

Waarom moet je huurtoeslag terug betalen? Het is altijd even een spannend moment. De blauwe envelop van de Belastingdienst die bij je op de deurmat valt. Bij een dergelijke vraag is het altijd maar de vraag wat de inhoud van de envelop is. Is het goed nieuws? Of is het slecht nieuws?

Bij de Belastingdienst kan het eigenlijk beide kanten op. Gelukkig kan je door bepaald gedrag te vertonen zorgen dat het bericht eigenlijk altijd positief is.

Bij het doen van de belastingen is het bijvoorbeeld altijd raadzaam om eerlijk te zijn. De Belastingdienst merkt alles en weet je uiteindelijk toch wel te ‘pakken’. Iets waar je een stuk minder mee kunt sjoemelen, is het aanvragen van de toeslagen.

>> Vraag Hier Huurtoeslag Aan!

Wanneer krijg je toeslag?

Je krijgt namelijk pas een toeslag toegekend op het moment dat je aan alle voorwaarden voldoet. Bij het invullen van de online tool van de Belastingdienst is het dan ook belangrijk om eerlijk te zijn. Als je onjuiste gegevens invult, krijg je wellicht ten onrechte de toeslag uitbetaald.

Huurtoeslag.nl

Zoals we al zeiden; de Belastingdienst komt hier uiteindelijk toch wel achter. Op dat moment moet je de te veel ontvangen toeslag volledig terugbetalen.

In sommige gevallen heeft de Belastingdienst tevens de bevoegdheid om een boete uit te schrijven. Uit de ervaring weet men ondertussen dat de hoogte van deze boete zeker niet mals is.

In dit artikel vertellen we jou graag van alles over de huurtoeslag. We kijken daarbij met name naar de vraag: “Waarom moet je huurtoeslag terug betalen?”. Het antwoord op deze vraag is behoorlijk interessant. Er zijn namelijk meerdere redenen denkbaar waarom je de ontvangen huurtoeslag terug dient te betalen.

De belangrijkste redenen kan je in dit artikel terug vinden. Laat dit artikel dan ook een wijze les voor je zijn. Het is namelijk niet al te prettig als je dit bedrag terug dient te betalen, terwijl je het ondertussen wel als jouw geld beschouwd of wellicht al uitgegeven hebt.

Niet voldoen aan de voorwaarden

Zoals je wellicht weet, worden aan de huurtoeslag behoorlijk veel voorwaarden gesteld. Als je aan deze voorwaarden voldoet, heb je recht op de huurtoeslag. Het is echter ook mogelijk dat de gegevens die betrekking op deze voorwaarden hebben, gedurende een jaar veranderen.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld aan een loonsverhoging denken of aan een verandering van de rekenhuur per maand. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de toekenning van de huurtoeslag vervalt. Je voldoet dan namelijk niet meer aan de voorwaarden.

Mocht je een verandering in je leven in het verschiet hebben, is het belangrijk om dit tijdig aan de Belastingdienst door te geven. Dit kan gemakkelijk en snel via je ‘Mijn Toeslagen’ account. Als je dit op tijd doorgeeft, kan de Belastingdienst nog een aanpassing in het betaalschema doorvoeren.

Hierdoor bestaat de kans dat je geen huurtoeslag meer ontvangt. Het bedrag dat je in de loop van het jaar reeds ontvangen hebt, dien je (deels) terug te betalen. De Belastingdienst kijkt namelijk altijd naar een volledige jaarkalender.

Het bedrag dat je in februari ontvangen hebt, kan je wellicht dus nog in december terug moeten betalen. Hou hier altijd rekening mee en geef veranderingen dus tijdig door.

Waarom moet je huurtoeslag terug betalen?

Voor de volledigheid hebben we de voorwaarden hieronder nog op een rijtje gezet.:

Voor de huurtoeslag mag je inkomen namelijk niet te hoog zijn. Ben je alleenwonend? In dat geval mag je in 2019 niet meer dan € 22,700 verdienen. Ben je samenwonend met andere(n)? In dat geval mag jullie totaalinkomen niet hoger zijn dan € 30.825 per jaar.

Ook zijn er voorwaarden omtrent de huurprijs gesteld. Is de maandelijkse huur in 2019 meer dan € 720,42? Dan heb je géén recht op de huurtoeslag. Als alle inwoners in het desbetreffende huis jonger dan 23 jaar zijn, mag de huur zelfs niet hoger dan € 424,44 zijn.

Daarnaast zijn er ook nog voorwaarden omtrent het vermogen. Elke bewoner van een huurhuis mag een maximaal vermogen van € 30.360. Als je daar boven zit, heb je geen recht op de huurtoeslag.

Tot slot is het noodzakelijk om een zelfstandige woonruimte te huren. Mocht je een woonboot of recreatiewoning huren, kan je bijvoorbeeld al geen huurtoeslag krijgen.

Onder een zelfstandige woonruimte valt een woonruimte met een toegangsdeur die op slot kan, een keuken en een wc.

Fraude

Helaas hebben we in Nederland ook wel eens te maken met mensen die de overheid proberen op te lichten. Dergelijke zaken scharen we onder de noemer ‘fraude’.

Het is met de toeslagen mogelijk om fraude te plegen. Als je bijvoorbeeld zwart inkomen hebt, is dit niet bekend bij de Belastingdienst.

Je kunt dit geld wel uitgeven, bijvoorbeeld als je contant afrekent bij de supermarkt. Dit inkomen telt dan ook niet mee voor de berekening van de toekenning van de huurtoeslag.

Dat is simpel, aangezien de Belastingdienst niet op de hoogte is van het feit dat men dit inkomen ontvangt.

Als de Belastingdienst hier uiteindelijk achter komt, dien je de te veel ontvangen toeslagen terug betalen. De kans is daarbij ook aanwezig dat je nog een flinke boete krijgt.

De hoogte van deze boete wordt per geval bekeken. Maar, uit ervaring weten we dat deze boete tot wel 100% van het totaalbedrag kan zijn.

Stel dat jij € 1200,00 teveel aan huurtoeslag ontvangen hebt, dien je dit bedrag terug te betalen. Als je bewust gefraudeerd hebt, krijg je daarboven op dan ook nog een boete van € 1200,00.

Op deze manier proberen de overheid en de Belastingdienst om het aantal fraudegevallen drastisch terug te dringen.

Conclusie

Uiteindelijk kunnen we concluderen dat er meerdere gevallen zijn waarbij je de huurtoeslag terug dient te betalen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je veranderingen altijd door moet geven, aangezien je hierdoor niet meer aan de voorwaarden zou kunnen voldoen.

Daarnaast is het belangrijk om niet te frauderen. De Belastingdienst komt hier altijd wel achter; op dat moment mag je het gehele bedrag plus een boete terug betalen.

Dergelijke bedragen zijn absoluut niet mals. Mede daarom raden wij je aan om altijd eerlijk en naar geweten te handelen.

 

>> Vraag Hier Huurtoeslag Aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *