Waarom toeslagen aanvragen?

Waarom toeslagen aanvragen? 1 belangrijke reden!

Waarom toeslagen aanvragen? Je hebt het er ongetwijfeld wel eens met vrienden over; de toeslagen.

In Nederland heeft de overheid meerdere toeslagen beschikbaar gesteld aan de mensen die het nodig hebben. Het doel van deze toeslagen is om mensen een steuntje in de rug te bieden.

We leven in een behoorlijk welvarend land, maar toch zijn er nog mensen die het financieel lastig hebben.

Dit kan deels komen door bijvoorbeeld de hoge kosten voor de zorg en de hoge kosten voor de huisvesting.

Waarom toeslagen aanvragen?

Dit heeft de overheid ook (tijdig) ingezien en men heeft daardoor toeslagen in het leven geroepen. De bekendste toeslagen zijn onder andere de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget.

Al deze toeslagen zijn bestemd voor bepaalde situaties waarin een persoon/huishouden de gemaakte kosten voor de huur of zorg niet meer zelf kunnen betalen.

Dankzij bijvoorbeeld de huur- en de zorgtoeslag is het mogelijk om alsnog de huisvesting kosten en de zorgkosten te betalen.

Maar, wat zijn nou nog meer redenen om toeslagen aan te vragen? In dit artikel nemen we jou mee in de wondere wereld van de toeslagen en geven we antwoord op de vraag van dit artikel ‘Waarom toeslagen aanvragen?’.

 

>> Vraag Hier Jouw Toeslagen Aan!

 

Aanvragen van toeslagen

Voor het toekennen van de toeslagen heeft de Belastingdienst enkele voorwaarden op een rijtje gezet. Deze voorwaarden verschillen weer per soort toeslag.

Om maar een voorbeeld te noemen: bij de zorgtoeslag kijkt men onder andere naar het inkomen, naar het vermogen en naar eventuele medebewoners.

Als je alleenstaand bent, wordt er puur naar jouw inkomen en vermogen gekeken. Als je samen met andere mensen woont, wordt er naar het totaalinkomen en het totaalvermogen gekeken. Dat zijn onder andere de voorwaarde voor de zorgtoeslag.

Voor de huurtoeslag gelden echter weer iets andere voorwaarden. Daarbij wordt ook nog naar de rekenhuur per maand gekeken; dat is de huurprijs per maand plus de servicekosten.

Je hebt recht op een toeslag als je aan alle voorwaarden voldoet. Je inkomen moet dus onder een bepaalde grens zitten en dat geldt eveneens voor je totale vermogen.

Op basis van die voorwaarden bepaalt de Belastingdienst of je wel of geen recht op de toeslag(en) hebt.

Overigens heb je in de basis al geen recht op toeslagen als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt. De toeslagen zijn dan ook puur bedoeld voor mensen met de Nederlandse nationaliteit.

Het aanvragen van toeslagen is ook niet al te ingewikkeld. Je kunt hiervoor naar de website van de Belastingdienst gaan en daar gebruik maken van één van de rekentools.

Deze rekentools berekenen of jij recht op een bepaalde toeslag hebt.

Daarbij wordt dus automatisch gekeken naar de voorwaarden die voor de desbetreffende toeslag in het leven zijn geroepen.

De rekentool heeft al die voorwaarden in zich verwerkt, waardoor je direct een sluitend antwoord krijgt.

Tevens geeft een rekentool aan hoe hoog de maandelijkse toeslag wordt. Dat bedrag staat namelijk ook niet vast, maar is afhankelijk van verschillende factoren.

Redenen om toeslagen aan te vragen

Dan nogmaals de vraag: waarom zou je toeslagen aanvragen? In feite is het antwoord daarop behoorlijk simpel: je hebt er recht op!

Als de Belastingdienst elk jaar voor jouw inkomstenbelasting langskomt, dien je dat bedrag af te tikken.

Maar, aan de andere zijde kan jij dus ook recht hebben op geld van de Belastingdienst/de overheid.

Je bent een dief van je eigen portemonnee als je daar geen gebruik van maakt. Als je bijvoorbeeld in een huurhuis woont, heb je in bepaalde situaties recht op de huurtoeslag.

Je bent een dief van je eigen portemonnee als je die toeslag niet aanvraagt. Ook al heb je zelf het geld; je hebt alsnog recht op de toeslag. Waarom zou je het dan niet aanvragen?

Anderzijds is het ook zo dat bepaalde huishoudens simpelweg niet zonder de toeslagen kunnen. Dat is in de basis ook het doel van de toeslagen.

De overheid tracht om op deze manier mensen een financieel steuntje in de rug te bieden. Dat werkt over het algemeen prima, aangezien veel mensen gebruik maken van de toeslagen.

Bij de toeslagen is het wel zo dat je deze zelf aan dient te vragen. Je moet dus zelf een verzoek bij de Belastingdienst indienen voor het mogen ontvangen van de toeslag(en).

Het is niet zo dat de Belastingdienst jou zelf gaat benaderen voor het aanvragen/ontvangen van de toeslag.

Aandachtspunten

Wel zijn er enkele belangrijke aandachtspunten bij het aanvragen van toeslagen. Zo is het allereerst te allen tijde noodzakelijk om eerlijk te zijn.

Het heeft geen zin om foutieve gegevens bij de rekentool van de Belastingdienst in te vullen.

Op den duur komt men hier achter en dien je de toeslagen terug te betalen. In sommige gevallen kan je ook nog een boete verwachten.

Het is dus hoe dan ook zaak om eerlijk te zijn en de Belastingdienst van de juiste gegevens te voorzien. Ga dus niet je inkomen verhogen of verlagen. Dat geldt eveneens voor je vermogen.

Mocht er in de loop van een jaar iets aan je maandelijkse inkomsten veranderen, moet je dit zo snel mogelijk aan de Belastingdienst doorgeven.

Deze verandering kan er namelijk voor zorgen dat je recht op de toeslag(en) vervalt.

Als je dit niet op tijd doorgeeft, krijg je hier volgend jaar een afrekening over. Dan moet je alsnog de teveel ontvangen toeslag(en) weer terug betalen.

Dat is erg zonde. Bovendien heb je dan wellicht gerekend op het geld, terwijl je dit alsnog terug dient te betalen.

Het is dan ook belangrijk om een verandering van je inkomen zo snel mogelijk aan de Belastingdienst door te geven.

De Belastingdienst gaat dan opnieuw bekijken of je nog recht hebt op de toeslagen. Dergelijke situaties ontstaan met name als er iets in je salaris veranderd of als je bijvoorbeeld van werkgever verandert.

Het mag duidelijk zijn dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je geen toeslag(en) aanvraagt.

Let wel op: je dient wél recht te hebben op de toeslagen. Maak gebruik van de rekentools van de Belastingdienst en zie direct of jij recht hebt op een bepaalde toeslag.

 

>> Vraag Hier Jouw Toeslagen Aan!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *