Wanneer wordt de kinderopvangtoeslag gestort?

Als je kinderopvangtoeslag gaat ontvangen wil je natuurlijk graag weten wanneer de kinderopvangtoeslag op je rekening word gestort. De belastingdienst heeft vaste betaaldata waarop ze toeslagen uitbetalen. Hier lees je er meer over.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Wanneer wordt kinderopvangtoeslag gestortKinderopvangtoeslag is een toeslag die je bij de belastingdienst kunt aanvragen. Dit is een bijdrage die de belastingdienst doet om je te helpen met de kosten van de kinderopvang. Als jij en je partner moeten werken heb je oppas nodig voor je kind(eren). Hierdoor kom je al snel in aanraking met een kinderopvang of een gastouder.

Over het algemeen zijn de kosten voor kinderopvang duur en kan lang niet iedereen dat uit eigen portemonnee betalen. Door kinderopvangtoeslag aan te vragen maak je het jezelf gemakkelijker en houdt je meer geld over in de maand voor andere belangrijke dingen.

>> Bereken Hier Jouw Kinderopvangtoeslag!

Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag moet je aan bepaalde eisen voldoen. Als je in aanmerking wilt komen voor kinderopvangtoeslag moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Je kind gaat nog niet naar het voortgezet onderwijs
  • Jij en je partner moeten allebei werken, hebben een studie of volgen een traject bij de gemeente zoals een inburgeringstraject
  • Ook moet je een Nederlandse nationaliteit hebben of een geldig legitimatie bewijs.
  • Je hebt niet te veel inkomen
  • Een deel van de kinderopvang kosten betaal je zelf (eigen bijdrage)
  • De kinderopvang waar je kind naar toe gaat is geregistreerd bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).
  • Daarnaast moet het kind waarvoor je kinderopvangtoeslag aanvraagt, ingeschreven staan op het zelfde woonadres als jijzelf.

Wanneer wordt kinderopvangtoeslag gestort?

Als je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag, ontvang jij het bedrag rond de 20ste van de iedere maand. Het kan voorkomen dat de kinderopvangtoeslag een keer op de 19e of 21ste wordt gestort. Dat heeft meestal te maken met feestdagen. Dan worden er namelijk geen transacties gedaan door de banken.

Als je voor het eerst kinderopvangtoeslag aanvraagt kan het een aantal weken duren voordat alles daadwerkelijk geregeld is. Pas als je de voorschotsbeschikking hebt ontvangen kun je ervan uit gaan dat je toeslagen gaat ontvangen.

Wel moet je er rekening mee houden dat de kinderopvangtoeslag altijd in de vorm van een voorschot ontvangt. Dat betekent dat als er tijdens het jaar dat je toeslagen ontvangt iets verandert aan je persoonlijke situatie dit gevolgen heeft voor je toeslagen. Het kan dan zijn dat je geen recht meer hebt op toeslag of minder recht hebt op toeslagen.

Proefberekening toeslagen

Veel mensen weten niet dat ze recht hebben op toeslagen. Ze vragen het daarom ook niet aan. Als je eigenlijk wel recht hebt op toeslag loop je dan al snel honderden euro’s mis. De makkelijkste manier om te controleren of je recht hebt op toeslagen is door een proefberekening te doen bij de belastingdienst.

Hier vul je dan alle gevraagde gegevens in en krijg je direct een indicatie of je recht hebt op toeslagen. Ook kun je hier direct zien hoe veel toeslag je zou kunnen ontvangen. Het is wel belangrijk om te weten dat de proefberekening slechts een indicatie is en dat je pas zeker weet of je recht hebt op toeslagen als je daadwerkelijk een aanvraag hebt gedaan.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Er zijn meerdere manieren om je kinderopvangtoeslag aan te vragen. De eerste manier is via de website van de belastingdienst. De tweede manier is via een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanvragen van toeslagen.

Bij de belastingdienst worden vaak moeilijke vragen gesteld waardoor veel mensen het aanvraagformulier fout invullen. Dit heeft al vaker gezorgd voor financiële problemen. Deze mensen kwamen er dan aan het einde van het jaar achter dat de gegevens van de aanvraag niet bleken te kloppen.

Hierdoor hadden ze eigenlijk geen recht op toeslagen waardoor ze het hele bedrag weer moesten terugbetalen. Zo zijn er bedrijven ontstaan die je helpen met het aanvragen van toeslagen zodat je zeker weet dat je geen fouten maakt.

Daarom kiezen steeds meer mensen om de aanvraag te doen via dit soort bedrijven zodat ze kunnen voorkomen dat ze aan het einde van het jaar alles moeten terug betalen.

Hoe voorkom je dat je kinderopvangtoeslag moet terugbetalen?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jij niet in de financiële problemen komt door de toeslagen die je ontvangt. Een van deze manieren is om ervoor te zorgen dat wanneer je kinderopvangtoeslag wordt gestort op je bankrekening, je het direct op de spaarrekening zet.

Vervolgens bewaar je de toeslagen tot het einde van het jaar. Aan het einde van het jaar krijg je namelijk een definitieve berekening kinderopvangtoeslag waaruit blijkt of je voor het hele jaar recht had op kinderopvangtoeslag of niet.

Als je de definitieve berekening hebt gehad en het blijkt dat je een bedrag moet terugbetalen heb je het geld nog. Als blijkt dat je het niet hoeft terug te betalen heb je een mooie spaarbuffer opgebouwd.

Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je direct zodra er iets wijzigt aan je persoonlijke situatie dit doorgeven aan de belastingdienst. Hiermee zorg je ervoor dat je toeslag er direct op wordt aangepast.

Een andere manier is toeslagen met terugwerkende kracht aanvragen.

 

Kinderopvangtoeslag met terugwerkende kracht aanvragen

Met deze methode wacht je met het aanvragen van je kinderopvangtoeslag totdat het jaar voorbij is. Aan het einde van het jaar vraag je dan je kinderopvangtoeslag aan. Je weet dan zeker dat er niets meer aan je persoonlijke situatie verandert. Ook krijg je door het aanvragen van je toeslagen aan het einde van het jaar direct een definitieve berekening kinderopvangtoeslag.

Nadat je de definitieve berekening kinderopvangtoeslag hebt ontvangen krijg je binnen enkele weken het gehele bedrag waar je gedurende het jaar recht op had, op je rekening gestort. Wanneer de kinderopvangtoeslag op je rekening wordt gestort is afhankelijk van de verwerkingstijd van de belastingdienst.

Ben jij benieuwd of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en wil je zeker weten dat je niet aan het einde van het jaar je toeslagen moet terugbetalen? Vraag dan hieronder direct je kinderopvangtoeslag aan.

>> Bereken Hier Jouw Kinderopvangtoeslag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *