Zorgtoeslag aanvragen tips

Zorgtoeslag aanvragen, 3 handige tips!

Op zoek naar handige tips om zorgtoeslag aan te vragen? De kosten voor een zorgverzekering in Nederland zijn erg hoog. Deze kunnen soms wel oplopen tot ruim €100,- of meer per maand. Omdat niet iedereen deze kosten kan ophoesten is er de zogenoemde zorgtoeslag.

Dit is een zorgtoeslag die jij ontvangt als je een laag inkomen hebt. Dit is om jou tegemoet te komen in je zorgkosten. Vaak kan dit best hoog zijn en kan het ervoor zorgen dat de zorgkosten betaalbaar blijven. Maar hoe vraag je zorgtoeslag aan? Waar moet je allemaal opletten? Hoe haal je het hoogste rendement uit je zorgtoeslag?

Dit zijn allemaal vragen die je na dit artikel zelf kunt beantwoorden. In dit artikel leggen we je namelijk uit hoe je zorgtoeslag kunt aanvragen en geven wij je tips met betrekking tot het aanvragen van zorgtoeslag.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag aanvragen tipsVoordat wij je tips geven met betrekking tot het aanvragen van je zorgtoeslag is het eerst handig om te weten wat zorgtoeslag precies is. Daarom behandelen we in dit stukje de vraag: “ Wat is zorgtoeslag?”

Op 16 juni 2005 is de wet omtrent de nieuwe zorgverzekering en de zorgtoeslag ingegaan. Deze wet omvat alle regels en afspraken omtrent de aanspraak op een financiële bijdrage ten behoeve van de premie van je zorgverzekering. Indien je een laag inkomen hebt kun je aanspraak doen op deze vergoeding.

De wet op de huurtoeslag regelt deze zogenoemde zorgtoeslag het is een inkomensafhankelijke toeslag, welke door middel van een persoonlijke tegemoetkoming, die je ontvangt van de Nederlandse overheid. De overheid wil door middel van deze toeslag de premie van de zorgverzekering voor iedereen betaalbaar houden.

Regels zorgtoeslag

Indien je zorgtoeslag aan wilt vragen moet je aan een aantal regels voldoen. Of je recht hebt op zorgtoeslag is afhankelijk van:

 • De samenstelling van je huishouden( ben je alleenstaand, heb je een gezin of partner).
 • De hoogte van je gezamenlijke inkomen.

Het kan zo zijn dat de normpremie voor een verzekerde minder is dan de standaardpremie. In dit geval heb je recht op een zorgtoeslag ter grootte van dat verschil. De normpremie is 2,655% van het drempelinkomen, dit wordt vermeerderd met 13,46% van het toetsingsinkomen indien dit boven het drempelinkomen ligt.

Het drempelinkomen is een andere naam voor het minimuminkomen. Het minimumloon is het loon dat een Nederlander minimaal moet verdienen. Indien het inkomen lager is of nihil , dit kan bijvoorbeeld zijn als je werkeloos bent en de WW-duur is verstreken, of als je vermogen hebt dan in de bijstand is toegelaten, dan hangt de hoogte van de zorgtoeslag verder niet van je inkomen af.

Het besluit percentages drempel- en toetsingsinkomen zorgtoeslag bepaalt tot met met de 2040 wat het normpercentage is wat je als verzekerde zelf moet betalen. Deze percentage zijn oplopend en kunnen nogal verschillen.

De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst zorgt voor de uitbetaling van de zorgtoeslag. Doordat de Belastingdienst dit regelt hebben de zorgverzekeraars hier geen inzake in. Dit zou je ook als onwenselijk kunnen beschouwen als de zorgverzekeraars jouw inkomen zouden weten.

Je hebt alleen recht op zorgtoeslag als je inkomen als alleenstaande niet hoger is dan €28.482,- en voor mensen met een toeslagpartner is het gezamenlijke toetsingsinkomen €37.145,-.

Wanneer is iemand een toeslagpartner?

Iemand is een toeslagpartner wanneer diegene met je getrouwd is, een geregistreerd partnerschap met je aangaat, of wanneer diegene een huis met je heeft gekocht of kinderen heeft. Je kunt dit het beste navragen bij de Belastingdienst. Doe dit van te voren, want het kan je erg veel geld schelen of kosten.

Hoe vraag je zorgtoeslag aan?

Toeslagen aanvragen tipsIndien je aan alle voorwaarden voldoet zoals boven aangegeven kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit is zeer eenvoudig online te doen via de website van de belastingdienst.

Let op! Je hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Deze DigiD code kun je heel eenvoudig via MijnDIGID aanvragen.

Doe dit voordat je jouw toeslagen aangaat vragen. Dit is gelijk een hele belangrijke tip voor het aanvragen van je zorgtoeslag! Het duurt namelijk even voor je DigiD is aangevraagd. Je krijgt dan een code thuisgestuurd en dit duurt een paar dagen. Zorg dus dat je deze echt op tijd aanvraagt, anders kun je niet meteen jouw zorgtoeslag aanvragen.

>> Bereken Hier Jouw Zorgtoeslag!

Daarna ga je naar de website Mijntoeslagen, op deze website vind je alle informatie met betrekking tot het aanvragen van zorgtoeslag. Je doet er goed aan om eerst alles door te lezen, daarna is het van belang dat je al jouw gegevens bij de hand hebt. Maak ook van te voren een proefberekening. Hiermee kun je uitrekenen op hoeveel toeslag je recht hebt. Je kunt het dan makkelijker berekenen en zo voorkom je fouten.

 

Wie kan er zorgtoeslag aanvragen?

Indien jij en of je partner zorgtoeslag aan willen vragen zijn er een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Dit zijn de voorwaarden:

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
 • Je inkomen is niet te hoog
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
 • Je vermogen is niet te hoog

Indien je zorgtoeslag voor 2019 wilt aanvragen mag je inkomen niet hoger zijn dan €29.562,- per jaar. Indien je een partner hebt mag het gezamenlijk inkomen niet hoger zijn dan €37.885,- per jaar.

Naast je inkomen kijkt de Belastingdienst ook naar je vermogen. Jouw vermogen mag niet hoger zijn dan €114.776,- en voor toeslagpartners geldt dat het gezamenlijk vermogen niet hoger dan €145.776,- mag zijn.

Tips aanvragen zorgtoeslag

We hebben je al uitgelegd:

 • Hoe je zorgtoeslag kunt aanvragen?
 • Welke regels er zijn met betrekking tot het aanvragen van zorgtoeslag?
 • Wat een toeslagpartner is?
 • Welke voorwaarden er aan vastzitten?

 

Dit zijn natuurlijk al handige handvatten en tips. Je weet nou waar je op moet letten en hoe het allemaal in zijn werking gaat. Toch hebben we nog een aantal andere tips met betrekking tot het aanvragen van zorgtoeslag.

Tip 1: Geef veranderingen op tijd door

Het kan natuurlijk zijn dat je inkomen verandert. Geef dit op tijd door aan de Belastingdienst. Zo voorkom je dat je te veel ontvangt en alles terug moet betalen.

Tip 2: Vraag alles op tijd aan

Het is belangrijk dat je alles op tijd aanvraagt. Je kunt dingen met terugwerkende kracht terug krijgen, maar niet alles. Geef jezelf geen stress en bereid je goed voor.

Tip 3: Zorg dat je de juiste gegevens bij de hand hebt

Zorg ervoor dat je de juiste gegevens bij de hand hebt al je jouw zorgtoeslag gaat aanvragen. Op deze manier heb je het juiste overzicht en voorkom je dat je onjuiste gegevens invult

Heb jij nog meer tips voor het aanvragen van zorgtoeslag? Laat ze dan weten in de reacties!

 

>> Bereken Hier Jouw Zorgtoeslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *